ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του 2010, του Απιτσατπόνγκ Βερασεθακούλ

Dvd_large_2381_1_0622
Σκηνοθεσία
του Απιτσατπόνγκ Βερασεθακούλ

Ο περσινός Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών πέρασε εντελώς απαρατήρητος στις ελληνικές αίθουσες, έστω κι αν αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μυστήρια που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια στο σινεμά. Ευκαιρία να τον ανακαλύψει κανείς τώρα πια στη μικρή οθόνη.

Υπάρχουν ταινίες που ψηλαφίζουν επίμονα τη μεταφυσική των πραγμάτων και ταινίες όπως ο «Θείος Μπούνμι», που δημιουργούν τη δική τους μεταφυσική. Ο 40χρονος Ταϊλανδός σκηνοθέτης του φιλμ ξεκίνησε την καριέρα του προ δεκαπενταετίας, μέσα από ασυνήθιστα πειραματικά ντοκιμαντέρ, και κατέληξε σε δημιουργίες μυθοπλασίας που προσπαθούσαν να αντικρίσουν με ολόφρεσκα επιτέλους μάτια το σινεμά. Αυτό το αίτημα για έναν διαφορετικό τρόπο τού να βλέπει κανείς ταινίες υποστηρίζει και τώρα ο Απιτσατπόνγκ Βερασεθακούλ, παραδίδοντας μια δημιουργία που είναι αδύνατο να χωρέσει σε κάποιο κινηματογραφικό καλούπι ή σε οποιαδήποτε περιγραφή, απλούστατα επειδή είναι μια εμπειρία και ένα ολόκληρο σύμπαν από μόνη της.
Τοποθετημένο στις ζούγκλες της βόρειας Ταϊλάνδης, σε ένα εξοχικό οίκημα όπου ένας άρρωστος μεσήλικας αποσύρεται, όταν αντιλαμβάνεται ότι η ώρα του πλησιάζει, και δέχεται επίσκεψη από τα φαντάσματα δυο αγαπημένων του προσώπων, το φιλμ υιοθετεί μια αφαιρετική αφήγηση που μοιάζει να ακολουθεί τη ρευστή λογική του ονείρου. Μαγευτικός στοχασμός πάνω στις αόρατες γέφυρες που ενώνουν τη ζωή με τον θάνατο και το παρελθόν με το παρόν, ο «Θείος Μπούνμι» αντιλαμβάνεται το μυστήριο της ύπαρξης ως μια πράξη διαρκούς κίνησης και μεταμόρφωσης. Κινηματογραφεί τον κόσμο που συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας ως ένα no man’s land στο οποίο οι ζωντανοί μπορούν και συνδιαλέγονται αρμονικά με τους νεκρούς. Απεικονίζει τη ζούγκλα ως μια μαγική τοποθεσία που τη νύχτα γίνεται καταφύγιο για τα πιο απόκοσμα πλάσματα. Μετατρέπει μια σπηλιά σε συμβολική μήτρα μέσα από την οποία οι ήρωες περνούν ήρεμα και νηφάλια στον Άλλο Κόσμο. Και πραγματοποιεί ένα απότομο μικρό άλμα στον κόσμο του παραμυθιού, για να παρακολουθήσει μια πριγκίπισσα να ερωτοτροπεί με ένα ψάρι (σε μια από τις ωραιότερες σεκάνς που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά).
Εκλεκτική πρόταση που δεν έχει καμιά σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε πλέον από τον κινηματογράφο, ο «Θείος Μπούνμι» διανύει τροχιές γύρω από τον αέναο κύκλο της γέννησης και της θνητότητας και προτείνει έναν εναλλακτικό και πιο ελεύθερο τρόπο να προσεγγίζει κανείς το σινεμά, ξαναβρίσκοντας στο σκοτάδι της αίθουσας κάτι από το πρωτόγνωρο δέος και την απορία που είχε την πρώτη φορά που αντίκρισε τη μεγάλη οθόνη.

Extras: Λέξη άγνωστη στην παρούσα έκδοση! Στη δική μας ενότητα «video», όμως, μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας, ολόκληρο το στιγμιότυπο της βράβευσης του σκηνοθέτη στο περσινό Φεστιβάλ Καννών και μια συνέντευξη του Βερασεθακούλ για την ταινία.
(εταιρεία Feelgood Entertainment / Με ελληνικούς υπότιτλους)

Λουκάς Κατσίκας

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011