ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Πώς Τέλειωσε Αυτό το Καλοκαίρι 2010

Dvd_large_2575_1_0959

Δυο φύλακες ενός μικρού μετεωρολογικού σταθμού στον Αρκτικό Κύκλο αναμετρώνται με την παγωμένη φύση αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς τους σε ένα εντυπωσιακό φιλμ.

Η παλιά Ρωσία συγκρούεται με την καινούργια σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί της Αρκτικής, περιτριγυρισμένη από παγωμένα βουνά, απέραντη θάλασσα και μια αχανή έκταση ουρανού που τονίζει ακόμη περισσότερο την αίσθηση απομόνωσης που βιώνουν οι δυο πρωταγωνιστές του φιλμ, μοναδικοί κάτοικοι του νησιού. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο ανατολικότερο και πιο απόμερο σημείο της Ρωσίας, η εκθαμβωτική ταινία του σκηνοθέτη που πριν εφτά χρόνια είχε υπογράψει τον βραβευμένο «Δρόμο για το Κόκτεμπελ» παρακολουθεί πώς διαταράσσεται η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ δυο αντρών που εργάζονται και ζουν σε ένα μετεωρολογικό σταθμό της Αρκτικής, πόσο συντριπτικά λειτουργεί η ψυχολογία της απομόνωσης εις βάρος τους και πώς η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσά τους γρήγορα μεταμορφώνεται σε βίαιη αντιπαράθεση.
Ο πενηντάχρονος Σεργκέι και ο είκοσι χρόνια μικρότερός του Πάβελ εκπροσωπούν δυο διαμετρικά αντίθετους κόσμους και δυο διαφορετικές γενιές, οι οποίες προσπαθούν να συνυπάρξουν και να συμμαχήσουν κόντρα σε μια ανελέητη φύση και σε μια ατέρμονη μοναξιά που διακόπτουν κατά καιρούς μόνο οι μακρινές φωνές που ακούγονται από τον ασύρματο. Όταν όμως ο Πάβελ αποφασίζει να αποκρύψει μια ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση, που αφορά τον βετεράνο συνάδελφό του, και η απερισκεψία του δεν αργεί να βγει στην επιφάνεια, τότε το πέρας του κόσμου στο οποίο βρίσκονται οι δυο άντρες θα μετατραπεί σε ένα σκηνικό φόβου και αγωνίας.
Κάνοντας εντυπωσιακή χρήση του επιβλητικού τοπίου που αποτελεί τον άτυπο πρωταγωνιστή της ταινίας, ο Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι το αφήνει να γίνει λευκός καμβάς πάνω στον οποίο οι ήρωες θα αποτυπώσουν μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες αλλά και πιο ανησυχητικές όψεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Το φιλμ χτίζει μεθοδικά την ψυχολογική παρτίδα που θα παιχτεί ανάμεσα στους δυο άντρες και κλιμακώνει σταδιακά την ένταση. Κυρίως όμως κατορθώνει να μεταδώσει στον θεατή το δέος μπροστά στο ατίθασο μεγαλείο της φύσης, τονίζοντας πόσο ασήμαντη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη απέναντι σε μια κοσμογονία που δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον γι’ αυτήν.

Extras: Θα μπορούσε να υπάρξει σε ελληνική dvd έκδοση κάτι περισσότερο από ένα τρέιλερ; Η ερώτηση είναι καθαρά ρητορική.

(εταιρεία: Audio Visual / Με ελληνικούς υπότιτλους)

Λουκάς Κατσίκας
 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011