ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Who Can Kill a Child? 1975

Dvd_large_2648_2_0535

Από τους θαμμένους θησαυρούς του σινεμά τρόμου, μια από τις καλύτερες δημιουργίες της δεκαετίας του ’70 στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην πιο προσεγμένη dvd έκδοση που της έχει τύχει ως τώρα.

Από τους θαμμένους θησαυρούς του σινεμά τρόμου, μια από τις καλύτερες δημιουργίες της δεκαετίας του ’70 στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην πιο προσεγμένη dvd έκδοση που της έχει τύχει ως τώρα.

Παίρνει ώρα για να συνέλθει κανείς από την παρακολούθηση αυτού του φιλμ. Το υπέγραψε στα μέσα του ’70 ένας εμφανώς χαρισματικός δημιουργός από την Ουρουγουάη (υπεύθυνος και για το ατμοσφαιρικό «La Residencia» του 1969) που έκτοτε δεν έτυχε να σκηνοθετήσει ποτέ ξανά για τον κινηματογράφο. Η ταινία του προέρχεται από μια εποχή πλέον μακρινή για το σινεμά τρόμου (και για ολόκληρο το σινεμά, ίσως) όπου οι ταινίες πειραματίζονταν με τις ανοχές του κοινού, έθεταν σε αμφισβήτηση τις προκαταλήψεις καθενός θεατή και πετούσαν οποιαδήποτε υποψία καθησυχασμού από το παράθυρο, για να απεικονίσουν την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη επικράτηση του Κακού. Κάπως έτσι, ο Σεραδόρ γύριζε την πλάτη στην αντίληψη που θέλει τον πραγματικό φόβο μονίμως συνυφασμένο  με το σκοτάδι και με μια απλοϊκή, θρησκευτική αντίληψη περί μεταφυσικού.
Η δική του ιδέα ήταν να αντλήσει τον παραλυτικό τρόμο μέσα στον ήλιο του καλοκαιριού και τις αποχρώσεις του πιο ειδυλλιακού μεσημεριού, όπως χρωματίζουν την εφιαλτική αναμέτρηση ενός ζευγαριού τουριστών με μια ορδή πιτσιρικάδων που έχουν σφαγιάσει όλους τους ενήλικες στο καρτ ποσταλικής ομορφιάς νησί τους. Μέχρι την παγωμένη και μαζί παράξενα απελευθερωτική στιγμή όπου ο ήρωας θα υψώσει ένα γεμάτο αυτόματο όπλο ενάντια σε μια στρατιά παιδιών με αγγελικά πρόσωπα, απαντώντας συνταρακτικά στο ερώτημα του τίτλου, η ταινία έχει μεταμορφώσει το πανέμορφο θέρος συμβολικά και κυριολεκτικά σε κόλαση. Ερμηνείες αξέχαστης αγωνίας και έντασης από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι και σκηνές που μπορούν πολύ απλά να σε ισοπεδώσουν κάνουν το ανεξερεύνητο αυτό διαμάντι μια οδυνηρή όσο και αξέχαστη εμπειρία.

Εxtras: Συνέντευξη με τον διευθυντή φωτογραφίας και-κυρίως!- συνέντευξη με τον σκηνοθέτη.

[Λουκάς Κατσίκας]

(εταιρεία: Eureka / Με αγγλικούς υπότιτλους)


 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011