ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

127 Ώρες 2010, του Ντάνι Μπόιλ (Kυκλοφορεί και σε Blu-Ray)

Dvd_large_2752_1_0639
Σκηνοθεσία
του Ντάνι Μπόιλ (Kυκλοφορεί και σε Blu-Ray)

Το συζήτησαν πολλοί, το είδαν λιγότεροι. Και τώρα που η περίοδος των βραβείων πέρασε και το hype κόπασε, μένει κανείς να εκτιμήσει τι απομένει από την ταινία του Ντάνι Μπόιλ.

Το συζήτησαν πολλοί, το είδαν λιγότεροι. Και τώρα που η περίοδος των βραβείων πέρασε και το hypeκόπασε, μένει κανείς να εκτιμήσει τι απομένει από την ταινία του Ντάνι Μπόιλ.

 Οι «127 Ώρες» είναι η απλή αλλά έξυπνη παραβολή ενός αρκετά αλαζονικού ανθρώπου ο οποίος οδηγείται στην αυτογνωσία και την ωρίμανση τη μέρα που η φύση αποφασίζει να ανακόψει την πορεία του και να τον αναγκάσει να αλλάξει. Τον Απρίλη του 2003, ο αμερικανικής καταγωγής ορειβάτης Άρον Ράλστον περιπλανιόταν στα οροπέδια της Γιούτα, μέχρι που βρέθηκε παγιδευμένος στον πυθμένα ενός φαραγγιού, με το δεξί χέρι του ακινητοποιημένο κάτω από έναν βράχο. Σε αυτή την απίστευτα ασφυκτική θέση πέρασε πέντε μέρες, παρέα με ένα σχοινί, μια κάμερα, ένα μπουκάλι νερό και έναν μικρό σουγιά, έως ότου βρήκε το σθένος να τεμαχίσει το χέρι του, προκειμένου να απελευθερωθεί. Την αληθινή ιστορία του ανέλαβε να αφηγηθεί ο Ντάνι Μπόιλ, δύο χρόνια μετά τα οχτώ Όσκαρ που κέρδισε (αρκετά υπερβολικά) για το «SlumdogMillionaire».

Περιορισμένη αναγκαστικά σε έναν μόνο, αφάνταστα κλειστοφοβικό χώρο δράσης, η αγωνιώδης περίπτωση του παγιδευμένου ορειβάτη προσφέρει θεωρητικά ελάχιστο περιθώριο στην κινηματογραφική κίνηση. Λύνοντας εξαρχής τον βασικό αυτό στιλιστικό περιορισμό, ο Μπόιλ περικυκλώνει τον μοναχικό αγώνα του Ράλστον (ερμηνευμένος ιδανικά από τον Τζέιμς Φράνκο) με μια υπερδραστήρια κάμερα και μια σπασμωδική σκηνοθεσία που πριμοδοτεί την ταχύτητα και την πρόκληση αδρεναλίνης έναντι της ακινησίας που επιβάλλει φαινομενικά η πλοκή. Όσο εκθαμβωτικά κι αν φαντάζουν, ωστόσο, τα αμέτρητα τεχνάσματα του 54χρονου βρετανού σκηνοθέτη, τόσο περισσότερο αποπροσανατολίζουν από τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ιστορίας και απομακρύνουν διακριτικά από τις πιο αποτρόπαιες λεπτομέρειες της δοκιμασίας που υφίσταται ο ήρωας. Στο τέλος, αυτό που απομένει είναι η εντύπωση ενός επιδειξιομανούς σκηνοθέτη ο οποίος αφήνει στις περισσότερες ταινίες του να τον παρασύρουν οι φαντασμαγορικές εικόνες που τόσο απλόχερα ξέρει να παράγει.

Extras: Κομμένες σκηνές και ηχητικός σχολιασμός από τον σκηνοθέτη, τον παραγωγό και τον συν-σεναριογράφο στην εκδοχή του dvd. Η εκδοχή του Blu-ray περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω μαζί με ντοκιμαντέρ πάνω στην συνεργασία του Ντάνι Μπόιλ με τον Τζέιμς Φράνκο, το μικρού μήκους φιλμ «GodofLove» του Λιούκ Μαθίνι και ένα εναλλακτικό φινάλε διαρκείας 21 λεπτών που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην ταινία. Διαλέγετε και παίρνετε.

[Λουκάς Κατσίκας]

 

(Εταιρία:Odeon / Με ελληνικούς υπότιτλους)

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011