ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Στην Καρδιά του Χειμώνα 2010, της Ντέμπρα Γκράνικ

Dvd_large_3000_1_1057
Σκηνοθεσία
της Ντέμπρα Γκράνικ

Ένα τραχύ και ασυμβίβαστο χειμωνιάτικο παραμύθι κυκλοφορεί σε dvd στο μέσο του φετινού καλοκαιριού, για να φέρει στη μικρή οθόνη μια από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες της χρονιάς η οποία διεκδίκησε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β΄Αντρικού Ρόλου.

Σε μια σκοτεινή και αφιλόξενη επαρχιακή Αμερική την οποία φαίνεται να έχει αγγίξει ελάχιστα ο πολιτισμός, στις δασώδεις εκτάσεις των βουνών Όζαρκ, ένα ανήλικο κορίτσι προσπαθεί να σώσει τα δυο μικρά του αδέρφια και την ψυχικά διαταραγμένη μητέρα του από επικείμενη έξωση, όταν πληροφορείται ότι ο αναμειγμένος σε ύποπτες υποθέσεις πατέρας της οικογένειας έβαλε ενέχυρο το σπίτι που μένουν και έπειτα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ολομόναχη απέναντι σε οριακές συνθήκες διαβίωσης και κόντρα σε μια εχθρική κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να κρατήσουν τα ένοχα μυστικά τους καλά κρυμμένα, η 17χρονη ηρωίδα θα χρειαστεί να αποχαιρετήσει όση παιδική αθωότητα της είχε απομείνει και να έρθει αντιμέτωπη με μερικές από τις πιο απάνθρωπες όψεις του ενήλικου κόσμου. Ο επίμονος αγώνας να προστατεύσει την οικογένειά της παίρνει τη μορφή μιας αρχέτυπης οδύσσειας στα αρρωστημένα σπλάχνα μιας γοτθικής και άκρως τρομακτικής Αμερικής που φαίνεται να μην γνώρισε ποτέ της τη σημασία της προόδου και της εξέλιξης.
Όπως απέδειξε πριν έξι περίπου χρόνια με το δυνατό ντεμπούτο δράμα της «Down to the Bone», έτσι και τώρα η σκηνοθέτης Ντέμπρα Γκράνικ επιβεβαιώνει πόσο έξοχα ξέρει να υπηρετεί ένα ρεαλιστικό σινεμά που απεχθάνεται τους συναισθηματικούς εκβιασμούς, χειρίζεται την ηθική των ιστοριών του με ευαισθησία και επιλέγει τον δρόμο της εγκράτειας και της ανεπιτήδευσης. Με γυρίσματα στις δύσβατες φυσικές τοποθεσίες όπου υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται το φιλμ και μια αυθεντικότητα που χτίζει ακόμη πιο αποπνικτικό τον κλοιό έντασης της ταινίας, η Γκράνικ συλλαμβάνει με τον φακό της πρωτίστως ένα ανησυχητικό κομμάτι μοντέρνου μεσαίωνα και μέσα από αυτόν αφήνει να αναδυθεί ο ηρωισμός των απλών ανθρώπων και η δύναμη της αγάπης που μπορεί να μετατρέψει ακόμη κι ένα κοριτσάκι σε πολεμιστή. Η ταινία της είναι αξιοθαύμαστη όσο και η πρωταγωνιστική ερμηνεία-αποκάλυψη από την 19χρονη Τζένιφερ Λόρενς. 
Extras: Μόνο ένα πενιχρό τρέιλερ. Κρίμα, γιατί μια ανεξάρτητη και μικρού βεληνεκούς ταινία όπως το «Στην Καρδιά του Χειμώνα» θα μπορούσε να ωφεληθεί λίγο περισσότερο στην dvd κυκλοφορία της από μια συνέντευξη με την πολυσυζητημένη σκηνοθέτη της. Στα extras του www.tospirto.net μπορείτε, παρ’ όλα αυτά, να δείτε μια τέτοια συνέντευξη…

*Η ταινία κυκλοφορεί από την εταιρία Audio Visual Entertainment με ελληνικούς υπότιτλους.

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011