ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Οι Ρυθμιστές 2010, του Τζορτζ Νόλφι

Dvd_large_3129_1_0319
Σκηνοθεσία
του Τζορτζ Νόλφι

Φιλόδοξη διασκευή μιας σύντομης ιστορίας του Φίλιπ Κ. Ντικ που βρίσκει ελάχιστη δικαίωση στα χέρια ενός σχετικά άπειρου σκηνοθέτη. Όχι ότι αυτό την εμπόδισε από το να συγκεντρώσει μερικές άκρως κολακευτικές κριτικές στο εξωτερικό.

Όταν ο Ρίντλεϊ Σκοτ αναλάμβανε το 1982 να μεταφέρει πρώτος στη μεγάλη οθόνη δουλειά του μέγιστου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, μετατρέποντας το μυθιστόρημα «Ονειρεύονται τα Ανδροειδή Ηλεκτρικά Πρόβατα;» στο θρυλικό «Μπλέιντ Ράνερ», το σινεμά ανακάλυπτε ξαφνικά μια αξιοποιήσιμη λογοτεχνική πηγή, ικανή να τροφοδοτήσει στο εξής πολυάριθμες ταινίες. Ακολούθησαν αρκετές κινηματογραφικές διασκευές ιστοριών του Ντικ, ελάχιστες όμως κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των σελίδων από τις οποίες ξεπήδησαν. Οι «Ρυθμιστές» δεν αποτελούν εξαίρεση. 
Βασισμένο χαλαρά στο διήγημα «The Adjustment Team» που ο Ντικ έγραψε το 1954, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζορτζ Νόλφι, σεναριογράφου της «Συμμορίας των Δώδεκα» και του «Τελεσίγραφου του Μπορν», ξεκινά από μια άκρως δελεαστική ιδέα: Τη στιγμή που ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός ερωτεύεται παράφορα μια πανέμορφη μπαλαρίνα, μυστηριώδεις άντρες εμφανίζονται κυριολεκτικά από το πουθενά, συστήνονται ως ρυθμιστές του ανθρώπινου πεπρωμένου και τον συμβουλεύουν να μην ξαναδεί ποτέ τη γυναίκα αυτή. Αποφασισμένος να παρέμβει στην αυθαίρετη διαταγή που του ανακοινώνεται και να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία της ζωής του, ο ήρωας επιλέγει να ρισκάρει τα πάντα και να διεκδικήσει τον έρωτά του, με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται.
Ο Τζορτζ Νόλφι παθιάστηκε τόσο πολύ με τη συγκεκριμένη ιστορία, ώστε ανέλαβε να την κάνει σενάριο και αμέσως μετά να τη σκηνοθετήσει και να επιμεληθεί την παραγωγή της. Κρίμα όμως που ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή του σκοντάφτουν επάνω σε ένα ντεμπούτο το οποίο φανερώνει, δυστυχώς, τις αδυναμίες μιας πρώτης δουλειάς. Σε κάθε σκηνή του φιλμ ο Νόλφι ταλαντεύεται ανάμεσα στο ρομάντζο, τη φαντασία, το θρίλερ συνομωσίας και την καθαρή περιπέτεια, δίχως να μπορεί να αποφασίσει ποιο από τα τέσσερα θέλει να κάνει ταινία. Η αμηχανία του στέλνει πολύ σύντομα περίπατο οποιονδήποτε μεταφυσικό προβληματισμό, υπερ-απλουστεύει ερεθιστικές έννοιες όπως τα όρια της ανθρώπινης βούλησης ή τη ρευστή πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο κατοικούμε, αντιλαμβάνεται εντελώς μηχανικά την πλοκή του και προτιμά να επιλύσει τα πάντα συνοπτικά με μια εκτενή (και όχι ιδιαίτερα αγωνιώδη) σκηνή καταδίωξης. Φιλότιμες οι προσπάθειες του Ματ Ντέιμον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, εξαιρετική η δουλειά του Τζον Τολ στη φωτογραφία, οι «Ρυθμιστές» δεν γίνονται τίποτα περισσότερο, όμως, από μια ρουτινιάρικη περιπέτεια φαντασίας, τυλιγμένη σε μεταφυσικό αμπαλάζ. 
Extras: Κομμένες και εκτεταμένες σκηνές που δεν είδαμε ποτέ στην ταινία, ηχητικός σχολιασμός από τον σκηνοθέτη, μίνι αφιερώματα στο φιλμ. 
[Λουκάς Κατσίκας]

(Info: H ταινία κυκλοφορεί και σε Blu-Ray από την Sony Pictures Home Entertainment Hellas, με ελληνικούς υπότιτλους.)

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011