ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Μαύρη Αφροδίτη 2010, του Αμπντελατίφ Κεσίς

Dvd_large_3593_1_0624
Σκηνοθεσία
του Αμπντελατίφ Κεσίς

Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία δίνει αφορμή για ένα ασυμβίβαστο και τραχύ ταξίδι στην ανθρώπινη τραγωδία.

Υπάρχουν ταινίες που επιλέγουν να αναπαραστήσουν το δράμα των ηρώων τους από ασφαλή απόσταση. Υπάρχουν, όμως, και ταινίες οι οποίες συλλαμβάνουν τις οδύνες που υφίστανται οι χαρακτήρες τους από απόσταση αναπνοής. Μια τέτοια στάση διαλέγει να τηρήσει στο καινούργιο του φιλμ ο Γαλλοτυνήσιος Αμπντελατίφ Κεσίς, στον οποίο ανήκε το προ τριετίας εξαιρετικό «Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι». Η απόφασή του αυτή είναι το μεγάλο ρίσκο και συνάμα το βάρος που υποχρεούται να κουβαλήσει το κοινό που θα δει την ταινία του. Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσει από ιδιαίτερα άβολη θέση (ασφυκτικά κοντά) τη μαρτυρική διαδρομή της ηρωίδας, από τη βάναυση παρέλαση ταπεινώσεων που υφίσταται μέχρι τον λυτρωτικό της θάνατο.
Νοτιοαφρικανικής καταγωγής, η Σαάρτζι Μπάρτμαν καταλήγει εξαιτίας κάποιων σωματικών δυσμορφιών της (διογκωμένοι γλουτοί και ασυνήθιστα μεγάλα γεννητικά όργανα) να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από έναν Ολλανδό «αφέντη» που τη συστήνει ως ευτελές θέαμα τσίρκου αρχικά στο λονδρέζικο κοινό του 19ου αιώνα και αργότερα ως ατραξιόν στα ελευθεριάζοντα σαλόνια της γαλλικής καλής κοινωνίας. Μέλη επιστημονικής κοινότητας τη μελετούν και την αντιμετωπίζουν ως χαμένο εξελικτικό κρίκο ανάμεσα στον άνθρωπο και στον πίθηκο, ένας θηριοδαμαστής την παρουσιάζει ως εξημερωμένο ανθρώπινο κτήνος για να βγάλει χρήματα, οι πελάτες ενός οίκου ανοχής στον οποίο καταλήγει στα τελευταία της χρόνια τη χρησιμοποιούν ψυχρά για την ευχαρίστησή τους. Η βασανισμένη αυτή γυναίκα καταλήγει να πεθάνει μόνη από έναν ολέθριο συνδυασμό πνευμονίας,αφροδίσιων νοσημάτων και τσακισμένης από το αλκοόλ υγείας. Το γεγονός ότι εγκαταλείπει αρκετά πρόωρα τον κόσμο είναι, ίσως, και η μοναδική ανταμοιβή για την καρτερική της παραμονή σε μια επίγεια κόλαση.
Το σύντομο πέρασμα της Μπάρτμαν στη ζωή γίνεται ένας ατέλειωτος εξευτελισμός πάνω στον οποίο καθρεφτίζεται όλη η ανθρώπινη σκληρότητα, όλη η εχθρότητα απέναντι στο διαφορετικό και όλη η τραγωδία ενός δύσμοιρου ατόμου το οποίο ήταν γραπτό να παραμείνει μέχρι τέλους ένα αντικείμενο παρατήρησης και χλευασμού. Ο σκηνοθέτης καθιστά αυτό το στοιχείο σαφές από τα πρώτα κιόλας πλάνα του, στα οποία τα όργανα της Σαάρτζι Μπάρτμαν περιφέρονται μετά τον θάνατό της μπροστά στα μάτια μιας ομάδας διακεκριμένων ανατόμων, και το εξερευνά σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της ταινίας, σκιαγραφώντας στην ουσία ένα θλιμμένο ανθρώπινο ον, προορισμένο να μείνει για πάντα δέσμιο της εικόνας που είχαν σχηματίσει οι άλλοι γι’ αυτό.
Ο Κεσίς επιμένει να αναπαριστά με υπομονετική παρατήρηση τις δοκιμασίες που βιώνει η ηρωίδα του, αφήνοντας καθένα θεατή χωριστά να αποκρυπτογραφήσει τι ακριβώς υποδηλώνει η παθητική της στάση και η μόνιμα αποτυπωμένη έκφραση απάθειας και απαξίωσης που βρίσκεται στο πρόσωπό της. Χτισμένη ουσιαστικά πάνω στα θεμέλια ενός ανθρώπινου μαρτυρίου, η «Μαύρη Αφροδίτη» δεν αποπειράται να ερμηνεύσει την αινιγματική πρωταγωνίστριά της. Αντλεί, ωστόσο, από την αληθινή ιστορία της έναν στοχασμό πάνω στις αδυσώπητες πτυχές του θεάματος και τις συνέπειες που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη δύναμη που έχει η εικόνα μας. Στην ουσία αποτελεί μια δύσκολη και ελάχιστα ανακουφιστική ταινία. Αυτό που απλώνει, όμως, στην οθόνη δεν είναι τίποτα λιγότερο από ισχυρό και αξιομνημόνευτο σινεμά.
Extras: Ένα τρέιλερ της ταινίας μόνο. Στα extras του www.tospirto.net δείτε αποσπάσματα από το φιλμ.
[Λουκάς Κατσίκας]

(Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την Feelgood Entertainment)

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011