ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ο Άγνωστος 2011, του Ζομ Κολέ Σερά

Dvd_large_3133_1_0421
Σκηνοθεσία
του Ζομ Κολέ Σερά

Το χειμώνα που κυκλοφόρησε στις αίθουσες, ανάμεσα σε τόσες άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες, το συμπαθητικό θρίλερ του ισπανικής καταγωγής σκηνοθέτη ήταν λογικό να περάσει απαρατήρητο. Φέτος το καλοκαίρι, καθώς διανύουμε μια από τις χειρότερες χρονιές για το είδος του mainstream σινεμά, ο «Άγνωστος» προσφέρει ψυχαγωγία καλύτερη απ΄ό,τι εγγυάται οποιαδήποτε άλλη καινούργια ταινία προβάλλεται εκεί έξω.

Αφού κατόρθωσε να συντηρήσει για δυο δεκαετίες μια σεβαστή καριέρα, υποδυόμενος ρόλους ατσαλένιων αντρών σε υψηλού προφίλ ταινίες, ο Λίαμ Νίσον φαίνεται να ακολουθεί πλέον το αμφίβολης ποιότητας ερμηνευτικό μονοπάτι που βαδίζει εδώ και μερικά χρόνια ο Νίκολας Κέιτζ, προσπαθώντας να μεταμορφωθεί σε σκληροτράχηλη περσόνα της οθόνης. Μετά από ένα σερί μέτριων ταινιών που τον απασχόλησαν για μια γεμάτη πενταετία, ο 59χρονος Νίσον εξακολουθεί με τον «Άγνωστο» να υποδύεται παραλλαγές του ίδιου ήρωα: ενός χαρακτήρα που αναζητά την αλήθεια, ακολουθώντας στην πορεία μερικούς όχι ιδιαίτερα νόμιμους και εκαρηκτικά βίαιους δρόμους. 
Στην καλοσκηνοθετημένη ταινία του ισπανού πρώην βιντεοκλιπά Ζομ Κολέ Σερά, ο Νίσον υποδύεται έναν αμερικανικής καταγωγής επιστήμονα ο οποίος, μετά από ένα παραλίγο θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα και ένα τετραημένο κώμα, ξυπνά σε βερολινέζικο νοσοκομείο και σταδιακά διαπιστώνει ότι η ταυτότητά του έχει ουσιαστικά σβηστεί. Κανείς δεν φαίνεται να τον ξέρει, η σύζυγός του δεν τον αναγνωρίζει, το όνομά του ανήκει πλέον σε κάποιον άλλο, ενώ μυστηριώδεις άντρες επιχειρούν να τον εξοντώσουν. Προσπαθώντας εναγωνίως να βρει την αλήθεια, ο ήρωας βρίσκει αναπάντεχους συμμάχους στο πρόσωπο μιας Βόσνιας ταξιτζή (η πανέμορφη Νταϊάν Κρούγκερ) και ενός βετεράνου Γερμανού πρώην κατασκόπου (ο σταθερά υποβλητικός Μπρούνο Γκανζ).
Περιφέροντας τα αδρά χαρακτηριστικά του με φόντο ένα απαράμιλλα φωτογραφημένο χειμερινό Βερολίνο, ο Νίσον γίνεται ξεναγός σε ένα υπερ-κινητικό φιλμ που δανείζεται ως επί το πλείστον από τον Χίτσκοκ και από το «Φράντικ» του Πολάνσκι και καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να αποκαλύπτει τους κρυμμένους άσσους της πλοκής που κρατούσε φυλαγμένους στο μανίκι του. Από το σημείο αυτό και έπειτα, το κατά πόσο θα απολαύσει κανείς την παρακολούθηση του φιλμ θα εξαρτηθεί από το πόσες αναληθοφάνειες και σεναριακά παράλογα είναι διατεθειμένος να δεχτεί. 
Extras: Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με λεπτομέρειες από τα γυρίσματα της ταινίας. 
[Λουκάς Κατσίκας]

(Η ταινία κυκλοφορεί από την εταιρεία Audio Visual Entertainment με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011