ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Το Ταξίδι 2010, του Μάικλ Γουίντερμποτομ

Dvd_large_3134_1_0431
Σκηνοθεσία
του Μάικλ Γουίντερμποτομ

Πέντε γεύματα, δύο γευσιγνώστες, ένας σκηνοθέτης, πολλές συζητήσεις: Η καινούργια ταινία ενός από τους καλύτερους δημιουργούς του νέου βρετανικού σινεμά είναι ένα αρωματισμένο με χιούμορ και νοστιμότατο κινηματογραφικό έδεσμα.

Η ευτυχής έκβαση ενός γεύματος είναι αλήθεια πως εξαρτάται από την ποιότητα του φαγητού και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Στο απολαυστικό φιλμ του Μάικλ Γουίντερμποτομ τα προγραμματισμένα γεύματα είναι πέντε, η ποιότητα του φαγητού ποικίλλει και ομοτράπεζοι είναι δυο από τους πιο ενδιαφέροντες βρετανούς κωμικούς σήμερα. Ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον, που έχουν προηγουμένως συνεργαστεί ξανά στο «Tristram Shandy: A Cock and Bull Story» του ίδιου σκηνοθέτη και στην κανονική τους ζωή είναι φίλοι, λαμβάνουν μέρος σε ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα: Στη διάρκεια ενός γευσιγνωστικού πενταήμερου οδοιπορικού στην επαρχιακή Βόρειο Αγγλία οι δυο ηθοποιοί συμμετέχουν και κρίνουν πέντε διαφορετικά γεύματα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη παρέα ο ένας στον άλλο. Αυτό αναλύεται χονδρικώς σε ένα ασταμάτητο διαλογικό αλισβερίσι, στη διάρκεια του οποίου ο πρόσφατα χωρισμένος και διαρκώς ανασφαλής Κούγκαν αδειάζει τα πικρόχολα εσώψυχά του απέναντι σε έναν ξένοιαστο και παιχνιδιάρη Μπράιντον, ο οποίος λειτουργεί ως ιδανικό αντιστάθμισμα και κωμική ανακούφιση στον σαφώς πιο κυνικό φίλο του. 
Μια λιγότερο φιλοσοφημένη και πιο αυθόρμητη εκδοχή στο «Δείπνο με τον Αντρέ» του Λουί Μαλ, το εγχείρημα του Γουιντερμπότομ γεννήθηκε αρχικά για λογαριασμό της βρετανικής τηλεόρασης και μονταρίστηκε φέτος στις διαστάσεις μιας μεγάλου μήκους ταινίας. Με την πρόφαση ενός γαστριμαργικού και χαριτωμένου road movie, το «Ταξίδι» λειτουργεί και ως μια πρώτης τάξεως αυτοψυχανάλυση μέσω του φιλμ, αφήνοντας περιθώριο στον θεατή να τρυπώσει προσωπικές του σκέψεις στους υπαρξιακούς μονολόγους που απευθύνει ο ένας ήρωας στον άλλο. Πέραν αυτού, τα υπόλοιπα αφήνονται λίγο-πολύ στην τύχη: Σενάριο δεν υπάρχει, τα πάντα βασίζονται στους αυτοσχεδιασμούς των δυο πρωταγωνιστών και το ενδιαφέρον του θεατή εξασφαλίζεται μόνο αν λειτουργήσει η χημεία μεταξύ των ηθοποιών. Πράγμα το οποίο συμβαίνει χωρίς ιδιαίτερο κόπο, όπως και οτιδήποτε άλλο στο εσωτερικό αυτής της χαλαρής και φιλόξενης ταινίας. 
Extras: Τα γνωστά και μη εξαιρετέα: ένα απλό τρέιλερ.
[Λουκάς Κατσίκας] 

(Η ταινία κυκλοφορεί από την εταιρεία Audio Visual Entertainment με ελληνικούς υπότιτλους).

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011