ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ίσως, Αύριο 2010, της Σούζαν Μπίερ

Dvd_large_4389_1_1158
Σκηνοθεσία
της Σούζαν Μπίερ

Το ανθρωπιστικό δράμα που κατέληξε να κερδίσει το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Μέσα από τις Φλόγες» του Ντενί Βιλνέβ, δυο ταινίες που οπωσδήποτε το άξιζαν περισσότερο, κάνει πρεμιέρα σε ελληνικό dvd.

Από τις ταινίες οι οποίες περιέχουν όλα τα σωστά συστατικά που συνήθως τους εγγυώνται βραβεία και ισχυρή κριτική υποστήριξη, η ολοκαίνουργια δουλειά της Σούζαν Μπίερ («Μετά τον Γάμο», «Ανοιχτές Καρδιές») είναι μια αποτελεσματική αλλά άκρως διδακτική παραβολή πάνω στην χρησιμότητα ή όχι της βίας και της εξτρεμιστικής δράσης απέναντι σε έναν κόσμο που γίνεται προοδευτικά όλο και πιο επικίνδυνος, όλο και πιο επιθετικός. Με αυτό το δίλημμα έρχονται αντιμέτωπα, τουλάχιστον, τα μέλη δυο οικογενειών που ζουν σε μια ειδυλλιακή κωμόπολη της Δανίας και αναγκάζονται, υπό καθεστώς μεγάλης ψυχολογικής πίεσης, να αντιδράσουν με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. 
Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη ταινία της δανέζας δημιουργού, έτσι και η «Εκδίκηση» (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του φιλμ) ανήκει σε ένα ελκυστικό σκηνοθετικά και ερμηνευτικά σινεμά των ξεκάθαρων μηνυμάτων, οι ήρωες του οποίου έρχονται πάντοτε αντιμέτωποι με μια βαθιά ηθική κρίση. Αυτή τη φορά, εντούτοις, το σενάριο δεν κρύβει την σχηματική κατασκευή του και η μόνιμη εμπιστοσύνη της δημιουργού στην ανθρώπινη ικανότητα για το καλύτερο φαντάζει πιο αφελής και εκβιαστική από ποτέ. Επειδή, όμως, ο ουμανισμός και οι καλές προθέσεις αποτελούν ένα δόλωμα στο οποίο πάντοτε τσιμπούν οι άνθρωποι που ψηφίζουν κάθε χρόνο για τα Όσκαρ, κάπως έτσι το συγκαταβατικό δράμα της Μπίερ λήστεψε το φετινό αγαλματίδιο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από σοβαρότερες ταινίες που το άξιζαν σαφώς περισσότερο.  
Extras: Αν μπορούμε να θεωρήσουμε ένα μοναχά τρέιλερ ως πρόσθετη παροχή του συγκεκριμένου dvd τότε, ναι, υπάρχουν extras!

(Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd από την ελληνική εταιρία Odeon)

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011