ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Μικρά Αθώα Ψέματα 2010, του Γκιγιόμ Κανέ

Dvd_large_3236_1_0845
Σκηνοθεσία
του Γκιγιόμ Κανέ

Καλοκαιρινές διακοπές σε ειδυλλιακό θέρετρο παρέα με φίλους προτείνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γκιγιόμ Κανέ, επιχειρώντας να υπογράψει μια «Μεγάλη Ανατριχίλα» αλά γαλλικά. Δύσκολοι οι καιροί για δυνατές φιλιές όμως…

Μετά από μια συμπαθητική μαύρη κωμωδία («Mon Idole») και ένα εξίσου συμπαθητικό θρίλερ μυστηρίου («Μην το Πεις Σε Κανένα») που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Γαλλία και ταξίδεψε με θερμότατες κριτικές στον υπόλοιπο κόσμο, ο Γκιγιόμ Κανέ έχει κάθε λόγο να προτιμά τακτικότερα την καρέκλα του σκηνοθέτη από εκείνη του ηθοποιού. Για την τρίτη του απόπειρα πίσω από την κάμερα, ο 37χρονος συγκεντρώνει μια παρέα παλιόφιλων στις ετήσιες διακοπές τους και τους παρακολουθεί να ξεδιπλώνουν τις αδυναμίες, τους χαρακτήρες, τις νευρώσεις και τα απωθημένα τους, με φόντο ένα εξοχικό σπίτι κοντά στη θάλασσα. Όλα θα ήταν ιδανικά αν, λίγο πριν η ομάδα αποφασίσει να ξεκινήσει τις διακοπές της, ένα μέλος της δεν κατέληγε στην εντατική μετά από ένα παρ’ ολίγον θανατηφόρο ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα-γεγονός που ρίχνει τη σκιά του στις σχέσεις των υπολοίπων φίλων και δημιουργεί πολυάριθμες εντάσεις.
Με βασικό κινηματογραφικό του πρότυπο τη «Μεγάλη Ανατριχίλα» του Λόρενς Κάσνταν, ένα πολυφωνικό επιτελείο ηθοποιών με επικεφαλής τον σταθερά εξαιρετικό Φρανσουά Κλουζέ και την θεσπέσια Μαριόν Κοτιγιάρ (σύντροφο του σκηνοθέτη στην κανονική ζωή), μια πλειάδα χαρακτήρων που ως επί το πλείστον παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ένα δελεαστικό σάουντρακ που μοιάζει να περιλαμβάνει ένα τραγούδι για τον κάθε θεατή, ο Κανέ καταλήγει με μια ελκυστική και ευχάριστη ταινία. Αντλεί χιούμορ και συμπάθεια εκεί που χρειάζεται, προσπαθεί να συγκινήσει όταν θεωρεί ότι πρέπει, συλλαμβάνει αρκετά πετυχημένα τον τρόπο με τον οποίο μια παρέα οικείων συμπεριφέρεται και μιλάει και περικυκλώνει τους ήρωές του με μια αεικίνητη κάμερα που συγκεντρώνει μικρά στιγμιότυπα ζωής σε όμορφα κάδρα. 
Επειδή όμως δεν είναι ούτε σπουδαίος σκηνοθέτης αλλά ούτε και σπουδαίος σεναριογράφος, η ταινία του θυμίζει συχνά διαφημιστικό διαρκείας, η υπερβολική χρήση της μουσικής γίνεται σύντομα εκβιαστική και λειτουργεί ως τροχονόμος στο πώς πρέπει να αισθάνεται κάθε στιγμή ο θεατής, οι περισσότεροι ήρωές του φαντάζουν λιγότερο ως ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και πιο πολύ ως στερεότυπα ενώ ο συναισθηματισμός δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του για να απαιτήσει δάκρυα. Όλα αυτά ξεχειλώνονται επίσης σε μια εξωφρενικά μεγάλη διάρκεια (δυόμισι ώρες!), η οποία όχι μόνο δεν δικαιολογείται από την πλοκή αλλά δηλώνει αυταρέσκεια από μέρους του σκηνοθέτη. Φιλμάροντας σαν να δίνει εξετάσεις για να γυρίσει την επόμενη ταινία του στο Χόλιγουντ, ο Γκιγιόμ Κανέ προσφέρει απλόχερα με τα «Μικρά Αθώα Ψέματά» ένα λαϊκό σινεμά που είναι φτιαγμένο για να κολακεύσει το μέσο θεατή και να γεμίσει το μπλοκάκι σημειώσεων του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με ιδέες για την επόμενη σειρά του.  

Extras: Απολύτως τίποτα! Στα extras www.tospirto.net περιμένει, όμως, το τρέιλερ της ταινίας και μια σύντομη συνέντευξη του σκηνοθέτη Γκιγιόμ Κανέ και της ηθοποιού Μαριόν Κοτιγιάρ. 
[Λουκάς Κατσίκας]

(Εταιρία: Odeon / Με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011