ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Μη Μ’ Αφήσεις Ποτέ 2010, του Μαρκ Ρόμανεκ

Dvd_large_3501_1_0648
Σκηνοθεσία
του Μαρκ Ρόμανεκ

Η πιο υποτιμημένη, ίσως, ταινία της χρονιάς κυκλοφορεί σε dvd και διεκδικεί όσους θεατές δεν έσπευσαν να τη δουν πριν μερικούς μήνες στις αίθουσες.

Με τα εξαίσια «Απομεινάρια μιας Μέρας» ο Καζούο Ισιγκούρο κέρδισε το 1989 το ακριβοθώρητο λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ, απέκτησε διεθνή φήμη και είδε το βιβλίο του να γίνεται σπουδαία ταινία από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Αϊβορι. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, και αφού ο Ισιγκούρο θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της βρετανικής λογοτεχνίας, άλλο ένα μυθιστόρημά του πήρε τον δρόμο για τη μεγάλη οθόνη. Το «Μη Μ’ Αφήσεις Ποτέ» έφερε στα 2005 τον συγγραφέα του υποψήφιο για ένα ακόμη βραβείο Μπούκερ, διηγούμενο την ιστορία δυο κοριτσιών που αγαπούν το ίδιο αγόρι καθώς μεγαλώνουν και οι τρεις ως οικότροφοι σε ένα απομονωμένο στην εξοχή και αρκετά ασυνήθιστο σχολείο για «ιδιαίτερα» παιδιά, αγνοώντας ότι προορίζονται για ένα πεπρωμένο τραγικό όσο και αποτρόπαιο. 
Είναι δύκολο να γράψει κανείς για την ταινία χωρίς να αναφερθεί έστω και αμυδρά στη δραματική κατάληξη των τριών βασικών ηρώων της. Παρ’ όλο που δεν αποτελεί μέρος κάποιας σεναριακής ανατροπής (την πληροφορούμαστε, μάλιστα, στο πρώτο εικοσάλεπτο του φιλμ), οποιοσδήποτε αναγνώστης επιθυμεί να μην γνωρίζει το παραμικρό γι’ αυτήν θα ήταν καλό να σταματήσει το διάβασμα του κειμένου εδώ. Ο Ισιγκούρο συνέλαβε με τη φαντασία του μια εναλλακτική πραγματικότητα κατά την οποία η επιστήμη έχει καταφέρει να επεκτείνει το μέσο όρο ζωής και να καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό τις ανίατες ασθένειες μέσω της κλωνοποίησης. Για τους λόγους αυτούς φέρνει στον κόσμο αγόρια και κορίτσια που μεγαλώνουν με μοναδικό τους σκοπό να χρησιμεύσουν μελλοντικά ως δωρητές οργάνων για «κανονικούς» ανθρώπους. Η σύντομη ζωή τους και ο ρόλος τους ολοκληρώνονται όταν το σώμα τους δεν επιδέχεται πλέον άλλες επεμβάσεις. Οι ήρωες του βιβλίου και της ταινίας είναι τρεις τέτοιοι δωρητές... 
Το σενάριο του συγγραφέα Άλεξ Γκάρλαντ («Η Παραλία») φροντίζει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις άφθονες παραμέτρους του μυθιστορήματος στο οποίο βασίζεται. Όπως ο Ισιγκούρο έτσι και ο Γκάρλαντ δεν στέκεται σε μια απλή κριτική των δυσάρεστων συνεπειών που επιφέρει η παρέμβαση της επιστήμης. Η πραγματικότητα που απεικονίζει, στην οποία ανθρώπινες ζωές δημιουργούνται προκειμένου να θυσιάζονται στην υπηρεσία άλλων ανθρώπων, λειτουργεί ως μια αλληγορία πάνω στην ίδια την αναπότρεπτα θνητή μας φύση. Στο πώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ζούμε με δανεικό χρόνο. Πώς επιχειρούμε να ξεγελάσουμε προσωρινά τον θάνατο. Και πώς καλούμαστε να αποδεχτούμε εν τέλει τον προορισμό μας. Στο δυστοπικό όραμα που συνέλαβε ο Ισιγκούρο, όπως και στον κόσμο που μας περιβάλλει, η ζωή θα είναι πάντοτε τόσο λίγη. Και οι ομορφιές της τόσο μάταιες. 
Σκηνοθέτης που έγινε αρχικά δημοφιλής μέσα από τις περίφημες βιντεοκλίπ δουλειές του, προτού επιχειρήσει τις πρώτες του μεγάλου μήκους ταινίες με το χιουμοριστικό «Static» και το ψυχολογικό θρίλερ «One Hour Photo», ο Μαρκ Ρόμανεκ προσεγγίζει το υλικό που του έχει δοθεί με οπτικές συνθέσεις υπέρ το δέον καλλωπιστικές, οι οποίες εξυπηρετούν όμως αρμονικά το μελαγχολικό πνεύμα του φιλμ.Μπορεί το πρώτο μισό της ταινίας να τον βρίσκει σχετικά μουδιασμένο και διστακτικό ως προς το πώς πρέπει να χειριστεί το συναισθηματικό βάρος της ιστορίας του, στην τελευταία ώρα του, ωστόσο, το «Μη μ’ Αφήσεις Ποτέ» τρυπώνει αργά μέσα σου και ανοίγει μεθοδικά δρόμο προς την καρδιά σου. Με τη βοήθεια της Κάρεϊ Μάλιγκαν και του Άντριου Γκάρφιλντ, οι οποίοι ερμηνεύουν τους δυο τραγικούς, αθώους ήρωες με έναν συνδυασμό παιδικής ελπίδας και πικρής ενήλικης γνώσης, το φιλμ απλώνει την συγκινησιακή του δύναμη αβίαστα. Με την ευγένεια και την αρχοντική του θλίψη καταφέρνει να νικήσει ακόμη και τα εκνευριστικά έγχορδα με τα οποία η μουσική υπόκρουση της Ρέιτσελ Πόρτμαν πασχίζει να εκβιάσει τους δακρυγόνους αδένες σου. Και σου ραγίζει στο τέλος την καρδιά με τη μεγαλυτερη αξιοπρέπεια. 
Extras: Σύντομο ντοκιμαντέρ από τα παρασκήνια των γυρισμάτων του φιλμ. Κάτι είναι κι αυτό…
[Λουκάς Κατσίκας]

(Η ταινία κυκλοφορεί από την εταιρία Odeon με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011