ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Scream 4 2011, του Γουές Κρέιβεν

Dvd_large_4833_1_0441
Σκηνοθεσία
του Γουές Κρέιβεν

Δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πιο πετυχημένης τριλογίας στην ιστορία του σινεμά τρόμου ο μασκοφορεμένος μαχαιροβγάλτης επιστρέφει για να τρομοκρατήσει την γενιά του i-phone και του ίντερνετ.

Είναι βέβαιο ότι οι θεατές στους οποίους απευθύνεται πρωτίστως το τέταρτο «Scream» δεν είχαν ακόμη μπει στην εφηβεία όταν η πρώτη ταινία παιζόταν στους κινηματογράφους και προφανώς ανακάλυψαν αυτή και τις συνέχειές της από προβολές τους στην τηλεόραση ή βλέποντάς τες σε dvd. Η γενιά των σημερινών είκοσι και κάτι, που θα δει το «Scream 4», είναι επίσης σίγουρο πως δεν έχει την παραμικρή ιδέα ότι οι δημιουργοί της ταινίας ανατρέχουν σε μια ολόκληρη υποκατηγορία του σινεμά τρόμου, η οποία μεσουράνησε από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 και μέχρι τα πρώτα χρόνια του ’80. 
Σε εκείνη ακριβώς την περίοδο ευδοκίμησαν εισπρακτικά οι ταινίες slasher, εκείνες δηλαδή όπου νεαρά ως επί το πλείστον κορίτσια και αγόρια σφαγιάζονταν με άκρως πρωτότυπους και σαδιστικούς τρόπους από τα χέρια κάποιου άγνωστου και μασκοφορεμένου δολοφόνου. Χρόνια μετά, οι ταινίες αυτές θεωρούνται καθόλου άδικα ως βασικές υπαίτιες για την οριστική παρακμή του κινηματογραφικού τρόμου, όπως την βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν, ασφαλώς, σημασία για όποιον παρακολουθήσει το καινούργιο «Scream». Το ευτύχημα με την τριλογία του Γουές Κρέιβεν και του σεναριογράφου Κέβιν Γουίλιαμσον ήταν πως οι δυο δημιουργοί εμπνεύστηκαν από μια εξαντλημένη φιλμική μυθολογία θέλοντας στην ουσία να την αποδομήσουν, να την ανανεώσουν και να δημιουργήσουν μέσω αυτής μια ολότελα δική τους μυθολογία. Μια δεκαετία μετά το (μέτριο) «Scream 3» ο ίδιος σκηνοθέτης, ο ίδιος σεναρίστας και οι ίδιοι τρεις πρωταγωνιστές που επιβίωσαν από τα αιματοκυλίσματα των προηγούμενων ταινιών καλούνται και πάλι να ανακαλύψουν, με κίνδυνο της ζωής τους, ποιος κρύβεται αυτή την φορά πίσω από την γνώριμη μάσκα του δολοφόνου. Τι καινούργιο έχουν να πουν, εντούτοις, ο Κρέιβεν και ο Γουίλιαμσον σε ένα σημερινό νεανικό κοινό που ως τρόμο αντιλαμβάνεται κυρίως την παρέλαση σκηνών φρίκης της πετυχημένης σειράς ταινιών του «Saw» ή τα ημι-φωτισμένα νυχτερινά πλάνα από τις οικιακές κάμερες της «Μεταφυσικής Δραστηριότητας»; Περίπου ό,τι καινούργιο έχουν να πουν και στους παλαιότερους, πιο υποψιασμένους θεατές: απολύτως τίποτα!
Το «Scream 4» είναι μια πολλοστή επανάληψη της παλιάς slasher φόρμουλας όπου η αποτελεσματικότητα και απήχηση του φιλμ εξαρτάται από το πόσους πολλούς φόνους μπορεί να χωρέσει στην διάρκειά του και από το πόσο αναπάντεχη μπορεί να διατηρήσει την ταυτότητα του δολοφόνου μέχρι το φινάλε. Από την άποψη αυτή ο Γουές Κρέιβεν έχει στα χέρια του μια σίγουρη επιτυχία, δεδομένου ότι τα πτώματα ξεπερνούν σε αριθμό κάθε προηγούμενο φιλμ και η αποκάλυψη του δολοφόνου προκύπτει πραγματικά ως έκπληξη (παρ’ όλο που είναι μάλλον ανόητη ως σύλληψη). Πέραν αυτού, ωστόσο, κάθε πρωτοτυπία και σασπένς φαίνεται να έχουν πάει περίπατο από ένα σενάριο που υπηρετεί μηχανικά την (ελάχιστη) πλοκή του και το οποίο περνά τον περισσότερο χρόνο κάνοντας αυτό-αναφορικές πλακίτσες ή κλείνοντας το μάτι στις τεχνολογικές συνήθειες της εποχής, σαν να προσπαθεί να πείσει για το πόσο ενημερωμένο είναι. Κρίμα, μοναχά, που δεν είναι αυτό το ζητούμενο.   

Extras: Τρέιλερ της ταινίας και σύντομες συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς και με τον σκηνοθέτη.    

(Η ταινία κυκλοφορεί από την εταιρία Odeon με ελληνικούς υπότιτλους)

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011