ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Το Χρίσμα 2010, του Ντέιβιντ Μισό

Dvd_large_5234_5_0913
Σκηνοθεσία
του Ντέιβιντ Μισό

Η πιο πολυσυζητημένη κινηματογραφική εξαγωγή της Αυστραλίας μέσα στο 2010 είναι αυτό το φορτωμένο επαίνους και βραβεία φιλμ, το οποίο συστήνει τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του ως ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο.

Μετά τον θάνατο της ναρκομανούς μητέρας του από υπερβολική δόση, ένας 17χρονος νεαρός βρίσκει ως μοναδική βιώσιμη λύση το να μετακομίσει μαζί με τη γιαγιά του και τους τρεις ενήλικες γιους της στο σπίτι που μοιράζονται, στα προάστεια της Μελβούρνης. Μόνο που, όπως σύντομα θα διαπιστώσει, πίσω από το πλατύ χαμόγελο και τη φιλόξενη διάθεση της γιαγιάς κρύβεται μια τερατώδης και σχεδόν αιμομεικτική μητριαρχική φιγούρα, πλαισιωμένη από τρεις εγκληματικούς άντρες οι οποίοι βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο της αστυνομίας. Χρησιμεύοντας ως οδηγός του θεατή στο εσωτερικό αυτής της ψυχοπαθούς οικογένειας, ο νεαρός ήρωας αφήνει να παρελάσει μπροστά από το ανέκφραστο και μονίμως συνοφρυωμένο βλέμμα του η αιματηρή ιστορία που θα γονατίσει την φαρμακερή φαμίλια κάτω από το βάρος των αμαρτιών της και θα αναγκάσει τον ίδιο να χάσει οριστικά την αθωότητά του και πολλά περισσότερα.
Εμπνευσμένος από σκόρπια περιστατικά που έλαβαν χώρα στον υπόκοσμο της Μελβούρνης των αρχών της δεκαετίας του ’80, ο αυστραλός σκηνοθέτης σχεδιάζει το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο του ως ένα ασφυκτικό ψυχόδραμα που περικυκλώνεται διαρκώς και απειλείται από ένα ζοφερό προμήνυμα μέγιστου κακού. Επιθυμία του είναι να δώσει διαστάσεις αρχαιοελληνικού δράματος στην περίπτωση ενός στενού συγγενικού κύκλου βίας, ο οποίος παρασύρεται στην παρακμή και τον χαμό από τις δικές του καταχρήσεις και παράνοιες. Δείχνοντας, παρ’ όλα αυτά, υπερβολικά μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια αφήγηση η οποία αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις υποτυπώδης, ο Μισό ελάχιστα κατορθώνει να συνδέσει το κοινό με τους (αξιοθρήνητους ως επί το πλείστον) ήρωές του και τα περίπλοκα ηθικά και ψυχολογικά κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις τους. Μοιάζει, αντιθέτως, να βρίσκεται στο στοιχείο του και να έχει τον απόλυτο έλεγχο όταν φιλμάρει τους βασικούς χαρακτήρες του στο εσωτερικό του σπιτιού τους, να βαριανασαίνουν ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους σαν παγιδευμένα αγρίμια που δεν μπορούν να ξαποστάσουν ποτέ. 
Άκρως πεσιμιστικό πορτρέτο πάνω στην ανθρώπινη φύση και την αναπαραγωγή και εφαρμογή των αρχέγονων νόμων της ζούγκλας στο μοντέρνο, πολιτισμένο κόσμο, το «Χρίσμα» ωφελείται από την πειθαρχημένη σκηνοθεσία και τις καλές ερμηνείες (με εκείνη της Τζάκι Γουίβερ να έχει προταθεί φέτος για Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου ρόλου). Προδίδει αρκετά συχνά, πάντως, ότι οι προθέσεις του πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές του. 
Extras: Ισχύει κι εδώ η παραδοσιακή ελληνική συνήθεια του ενός τρέιλερ. 

(Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την εταιρεία Audiovisual)

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011