ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Τα Μάτια της Τζούλια 2011, του Γκιγιέμ Μοράλες

Dvd_large_5306_1_0618
Σκηνοθεσία
του Γκιγιέμ Μοράλες

Νεαρός ισπανός σκηνοθέτης, προστατευόμενος του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, βάζει τα δυνατά του για να κερδίσει ένα εισιτήριο για το Χόλιγουντ. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα είναι ζήτημα χρόνου μέχρι τα αμερικανικά στούντιο να του εξασφαλίσουν την καριέρα που προφανώς ονειρεύεται.

Παραδίδοντας μια θαυμάσια ερμηνεία, από εκείνες που σπάνια συναντά κανείς στο όλο και λιγότερων αξιώσεων είδος του κινηματογραφικού τρόμου, η Μπελέν Ρουέδα (γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη «Θάλασσα Μέσα μου» και το «Ορφανοτροφείο») κουβαλά επάνω της ολόκληρο το φιλμ, υποδυόμενη μια γυναίκα η οποία χάνει προοδευτικά το φως της την ίδια ώρα που προσπαθεί να διερευνήσει τα αίτια πίσω από τον μυστηριώδη θάνατο της δίδυμης αδερφής της, η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη. Η πολυιδωμένη slasher συνταγή του ψυχοπαθούς δολοφόνου ο οποίος τρομοκρατεί και εξοντώνει αβοήθητες κορασίδες βρίσκει ατμοσφαιρικό αντίκρισμα στην ενδαφέρουσα δημιουργία του Μοράλες, η οποία έρχεται έξι χρόνια μετά το ελπιδοφόρο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με το (απρόβλητο στην Ελλάδα) θρίλερ «El Habitante Incierto». 
Με τα “Mάτια της Τζούλια” ο 36χρονος ισπανός δημιουργός φαίνεται ότι βάζει τα δυνατά του ώστε να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό μια καριέρα στο Χόλιγουντ, αν κρίνει κανείς από το πόσο σχολαστικά προσεγμένη και εντυπωσιακά σκηνοθετημένη είναι η ταινία του. Άπό τον προσεκτικό χειρισμό του σασπένες και των στοιχείων της έκπληξης, μέχρι το προσεγμένο καδράρισμα και την σαφή γνώση του πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ένα πλάνο, το φιλμ χτίζεται γεμάτο αυτοπεποίθηση πάνω σε μια πρώτη, πολλά υποσχόμενη ώρα. Αμέσως μετά, ωστόσο, η σκηνοθεσία χάνει την οικονομία της, σκηνές και πλοκή μακρηγορούν υπερβολικά ενώ η τροπή της ιστορίας φλερτάρει προοδευτικά με την απιθανότητα. Ακόμη κι έτσι, εντούτοις, ο βαθμός της μαεστρίας που συναντά κανείς εδώ προδίδει ότι ο Γκιγιέμ Μοράλες δεν βρέθηκε καθόλου τυχαία πίσω από την κάμερα, απλώς χρειάζεται στο εξής να εμπιστεύεται καλύτερα σενάρια και να φανερώνει μεγαλύτερη εγκράτεια. 
Extras: Συμβιβάζεστε με ένα μονάχα τρέιλερ; Αν όχι, κρίμα!

(Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την εταιρεία Odeon)

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011