ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Φιλενάδες 2011, του Πολ Φιγκ

Dvd_large_5491_1_1021
Σκηνοθεσία
του Πολ Φιγκ

Ανάμεσα στην γυναικεία ερωτική χειραφέτηση του «Sex and the City» και την αρσενική αναίδεια του «Hangover», ο δημιουργός μερικών από τις πιο πετυχημένες κωμικές σειρές της τηλεόρασης προσπαθεί να αποφασίσει πόσο άτακτη και αναιδής θέλει να προκύψει η ταινία που σκηνοθετεί. Στην πορεία καταφέρνει να συγκεντρώσει 280 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως!

Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται να επιχειρήσει πολύ κάποιος προκειμένου να υπογράψει μια κωμωδία καλύτερη από τις δυο μετριότατες κινηματογραφικές εξορμήσεις των τεσσάρων ηρωίδων του «Sex and the City» ή από τις επίσης μετριότατες δύο εξορμήσεις των τεσσάρων ηρώων του «Hangover». Γι’ αυτό και οι «Φιλενάδες» καταφέρνουν να αποτελέσουν μια σαφώς καλύτερη περίπτωση ταινίας από τα δυο πρότυπα στα οποία θέλουν να μοιάσουν. Όχι ότι η διαπίστωση αυτή συμβαδίζει με κανένα σπουδαίο επίτευγμα στον χώρο της κωμωδίας. Γραμμένη από γυναίκες (μία εκ των οποίων, η Κρίστεν Γουίγκ, είναι και η πολύ καλή πρωταγωνίστρια του φιλμ), η ταινία του Πολ Φέιγκ διηγείται πώς η σχέση δυο μακροχρόνιων φιλενάδων δοκιμάζεται για τα καλά όταν η μία ετοιμάζεται να παντρευτεί και η άλλη πρέπει να παραμερίσει τις άφθονες ανασφάλειες και νευρώσεις της προκειμένου να σταθεί επάξια στο ύψος της κουμπάρας. 
Όχι ακριβώς πρωτότυπο, το παραπάνω εύρημα προσφερόταν ιδανικά για μια καυστική ματιά πάνω στις κρυφά ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ γυναικών και στις ταξικές και κοινωνικές διαφορές που μπορούν να τις οδηγήσουν σε ρήξη. Οι σποραδικά διασκεδαστικές «Φιλενάδες» δεν μοιάζουν, παρ’ όλα αυτά, να επιφυλάσσουν τίποτα περισσότερο στην κωμική ατζέντα τους από δυο-τρία αστεία που φλερτάρουν ανοιχτά με το κακό γούστο (με αποκορύφωμα ένα σκατολογικού περιεχομένου επεισόδιο), μερικές αθυρόστομες ατάκες, μια αρκετά ενήλικη αντίληψη στους διαλόγους και τις καταστάσεις και ένα χιούμορ που να αντλείται από την γνώριμη κωμωδία της αμηχανίας. 
Ακόμη κι αν προφασίζεται ότι είναι αγενής και επιθετική, ωστόσο, η ταινία του Πολ Φέιγκ προδίδει πολύ γρήγορα τον αρχικό χαρακτήρα της, κρατώντας φυλαγμένη μέσα της τελικά μια γλυκιά και γεμάτη συμπάθεια καρδιά για τις ηρωίδες και τα πάσης φύσεως παθήματά τους. Πατώντας άβολα επάνω στο καλούπι μιας κυνικής κωμωδίας και στις προδιαγραφές ενός γαργαλιστικού πλην καλοπροαίρετου γυναικείου φιλμ, οι «Φιλενάδες» αλλάζουν διαρκώς διαθέσεις και υπονομεύουν ασταμάτητα την υποτιθέμενη τολμηρότητά τους, μέχρι την στιγμή που συμβιβάζονται με ένα φινάλε αντάξιο των πιο ανώδυνων χολιγουντιανών κομεντί. Η πρόσφατη επιτυχία της ταινίας στα αμερικανικά ταμεία υπόσχεται φυσικά να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να παράγονται περισσότερες γυναικείες κωμωδίες πλέον από το Χόλιγουντ, ενώ οι συντελεστές της συζητούν ήδη το ενδεχόμενο μιας συνέχειας. Για τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο μέλλον τη δημιουργία καλύτερων κωμωδιών, εντούτοις,  οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται… 
Extras: Κομμένες και εναλλακτικές σκηνές, αστεία στιγμιότυπα από τα γυρίσματα, συνεντεύξεις με τον σκηνοθέτη και με τους ηθοποιούς.

(Η ταινία κυκλοφορεί με ελληνικούς υπότιτλους σε dvd και σε Blu-Ray από την εταιρεία Sony Pictures Home Entertainment Hellas)

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011