ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Ανήλικος Δολοφόνος 2010, του Ρόουαν Τζόφι

Dvd_large_5492_3_1031
Σκηνοθεσία
του Ρόουαν Τζόφι

Περισσότερο από εξήντα χρόνια μετά την κλασική πρώτη μεταφορά του στο βρετανικό σινεμά, το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν επιστρέφει διασκευασμένο στον κινηματογράφο. Αυτή την φορά, όμως, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο αξιομνημόνευτα.

Τόσο στο διάσημο μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν, όσο και στη ομώνυμη διασκευή που σκηνοθέτησε ο Τζον Μπόουλντινγκ, εννιά χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, ήρωας είναι ο βίαιος νεαρός αρχηγός μιας συμμορίας που χαράζει την αυτοκαταστροφική του πορεία με φόντο ένα μουντό και αφιλόξενο Μπράιτον. Στην ταινία του 1947 τον νεαρό με το παιδικό πρόσωπο και την διαταραγμένη ψυχοσύνθεση υποδυόταν ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο, μετέπειτα οσκαρικός σκηνοθέτης του «Γκάντι», και η ερμηνεία του ισορροπούσε ιδανικά ανάμεσα στο διεστραμμένα γοητευτικό και στο αξιοθρήνητο. Στην ταινία του Ρόουαν Τζόφι, σεναριογράφου του «The American» ο οποίος σηματοδοτεί εδώ την αποφασιστική στροφή του στη σκηνοθεσία, ο ψυχωτικός νεαρός μετακομίζει στο παραθαλάσσιο Μπράιτον του πρώτου μισού της δεκαετίας του ’60, προσπαθεί να αποπλανήσει ερωτικά τη μοναδική μάρτυρα μιας εγκληματικής πράξης του, ώστε εκείνη να μην μπορέσει να τον καταδώσει στην αστυνομία, και δανείζεται τα αδύνατα, χλωμά χαρακτηριστικά του Σαμ Ράιλι (τον οποίο πρωτογνωρίσαμε μέσα από τον ρόλο του Ίαν Κέρτις στο φιλμ «Control»). 
Ο Τζόφι υπηρετεί πιστά τόσο τον νουάρ κινηματογραφικό του προκάτοχο όσο και την πρωτότυπη λογοτεχνική του πηγή, ακολουθώντας τον κεντρικό ήρωα στην μετεωρική διαδρομή του προς τον ανθρώπινο υπόνομο. Τονίζει την απαισιόδοξη διάσταση του βιβλίου, καθώς μεταμορφώνει την ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη σε μια μέγγενη που σφίγγει τον πρωταγωνιστή ολοένα και περισσότερο στον κλοιό της. Επιλέγει, επίσης, πολύ σωστά να αναθέσει τους δεύτερους χαρακτήρες της ιστορίας του στα χέρια θαυμάσιων ηθοποιών της βρετανικής οθόνης. Το ντεμπούτο του είναι ελκυστικά κινηματογραφημένο, ατμοσφαιρικό και καλαίσθητο, δυσκολεύεται παρ’ όλα αυτά να συνδέσει τον θεατή με τα κίνητρα και τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων ή να τον εισχωρήσει κάπου βαθύτερα από την καλογυαλισμένη της επιφάνεια. Απομένει η ψυχρή, σχεδόν κλινική φιγούρα του Σαμ Ράιλι να μπαινοβγαίνει δυσοίωνα από το ένα έξοχα φωτογραφημένο πλάνο στο επόμενο.  
Extras: Ισχύει, δυστυχώς, κι εδώ η γνωστή «δίαιτα» του ενός τρέιλερ.

(Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την Odeon)

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011