ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Παγιδευμένη Ψυχή 2010, του Τζέιμς Γουάν

Dvd_large_5667_1_1027
Σκηνοθεσία
του Τζέιμς Γουάν

Από τις πιο πετυχημένες ταινίες της προηγούμενης κινηματογραφικής σεζόν στα ταμεία του εξωτερικού, αυτή η σχετικά φτηνή σε κόστος δημιουργία τρόμου καταφέρνει να φέρει εις πέρας τον σκοπό της, δίχως να χρειάζεται να πνίξει την οθόνη στο αίμα και τα αποκρουστικά εφέ.

Ο τελευταίος άνθρωπος από τον οποίο θα περιμένε κανείς να δει μια ατμοσφαιρική και μερικώς υποβλητική ταινία τρόμου είναι ο ίδιος σκηνοθέτης που ευθύνεται για τα αιματοβαμμένα και κακόγουστα «Saw». Να, όμως, που ο Τζέιμς Γουάν φτάνει με την «Παγιδευμένη Ψυχή» πολύ κοντά στο να παραδώσει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ πάνω στη μυθολογία των κινηματογραφικών στοιχειωμάτων. Η ταινία του καταφέρνει στο μεγαλύτερο μέρος της μια άψογα ενορχηστρωμένη μείξη από ευρηματικά σχεδιασμένα σοκ, τα οποία βοηθά ιδιαιτέρως η εμπιστοσύνη του σκηνοθέτη στη φαντασία του θεατή. 
Η υπόθεση του φιλμ ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την πεπατημένη παρόμοιων ταινιών, επιφυλάσσει ωστόσο αρκετές ευπρόσδεκτες ανατροπές: μια ευτυχισμένη οικογένεια μετακομίζει με τα τρία μικρά παιδιά της σε ένα μεγάλο σπίτι στα προάστεια και έρχεται πολύ σύντομα αντιμέτωπη με παράξενα συμβάντα που πείθουν προοδευτικά το ζευγάρι ότι το οίκημά τους περικυκλώνεται από δυνάμεις τις οποίες δεν μπορούν να κατανοήσουν. Η οικογένεια μετακομίζει σε διαφορετικό σπίτι για να διαπιστώσει σύντομα ότι δεν έχει απαλλαγεί από την άγνωστη απειλή που τους καταδιώκει. Δυο μελετητές του υπερφυσικού, που επιστρατεύονται για να επιχειρήσουν μια εξήγηση στα αλλόκοτα φαινόμενα, ενημερώνουν τους ήρωες ότι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απλή περίπτωση στοιχειώματος.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο σε μια εποχή όπου ο τρόμος νοείται ως ένα θέαμα αποκρουστικό και υπερβίαιο, η «Παγιδευμένη Ψυχή» επιλέγει να επιστρέψει το κοινό της σε παλιομοδίτικες μεθόδους υποβολής και να πετύχει μερικά ιδιαίτερα πετυχημένα «τινάγματα» και αιφνιδιασμούς κάνοντας απλή αλλά ευρηματική χρήση των πλάνων της. Οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης σε καμιά περίπτωση δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία ή για την λεπτότητά τους. Είναι δοσμένες όμως με εξυπνάδα, σπρώχνοντας τους θεατές σε μια rollercoaster διαδρομή φόβου που μόνο στο απογοητευτικό τελευταίο ημίωρο μένει από καύσιμα.  
Extras: Εκτός από το παραδοσιακό τρέιλερ, η συγκεκριμένη dvd έκδοση είναι τρομακτικά άδεια από οποιοδήποτε άλλο επιπλέον υλικό.

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011