ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ 2010, του Μπερτράν Ταβερνιέ

Dvd_large_5864_1_0920
Σκηνοθεσία
του Μπερτράν Ταβερνιέ

Μια ιστορία έρωτα σε καιρό πολέμου γίνεται στα χέρια του παλαίμαχου γάλλου σκηνοθέτη ένα προσεγμένο ιστορικό δράμα, με έμφαση στον ρεαλισμό και στην αυθεντική ανασύσταση της εποχής.

Βασισμένη σε διήγημα που έγραψε η Μαντάμ ντε Λα Φαγιέτ το 1662, η φροντισμένη παραγωγή του Ταβερνιέ ταξιδεύει στον 16ο αιώνα και στις μέρες όπου οι Καθολικοί μάχονταν τους Προτεστάντες, χωρίζοντας βίαια τη γαλλική χώρα σε δυο αντιμαχόμενα θρησκευτικά στρατόπεδα, για να διηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα, που αναγκάζεται να παντρευτεί από συμφέρον έναν άνθρωπο τον οποίο δεν αγαπά, γίνεται μήλο της έριδος και άσβεστο πάθος για τρεις άντρες. Ένας βιαστικός χαρακτηρισμός που θα ερχόταν πιθανόν στο μυαλό κάποιου θεατή, παρακολουθώντας το φιλμ του βετεράνου της γαλλικής κινηματογραφίας Ταβερνιέ, θα ήταν εκείνος ενός ακαδημαϊκού δράματος εποχής. Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, φανερώνει ότι οι προθέσεις του (αισίως) 70χρονου δημιουργού απέχουν αρκετά από τα χωράφια του κλασσικού και του συμβατικού.
Ο Ταβερνιέ κυνηγά με την ταινία του τον ρεαλισμό και την αυθεντικότητα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ένα μυθιστορηματικό παρελθόν, είναι αφηγηματικά εγκρατής, περιορίζει οτιδήποτε πομπώδες και οπερετικό σε μια ερωτική ιστορία που από την φύση της προσκαλεί την υπερβολή και αντιμετωπίζει τα πάντα με μια αίσθηση αποστασιοποίησης και ψύχραιμης παρατήρησης, χάρη στην οποία οτιδήποτε λαμβάνει χώρα εντός της οθόνης μοιάζει να γίνεται με τον πιο αβίαστο και φυσικό τρόπο. Όλα αυτά βοηθούν, ασφαλώς, την «Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ» να ξεφεύγει από την πεπατημένη ενός ακόμη παλιομοδίτικου και γηριατρικού δράματος εποχής. Ταυτόχρονα όμως της αφαιρούν ένα επιβεβλημένο πάθος που σε όλη την διάρκεια του φιλμ περισσότερο υπονοείται παρά εκδηλώνεται, αφήνοντας την ερωτοχτυπημένη ηρωίδα και την ίδια την ταινία να σιγοβράζουν διαρκώς σε χαμηλή φωτιά. 
Extras: Ένα τρέιλερ και μόνο αυτό.

Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την εταιρεία Odeon.


Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011