ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Πορτοκάλια στον Ήλιο 2010, του Τζιμ Λόουτς

Dvd_large_6303_1_0929
Σκηνοθεσία
του Τζιμ Λόουτς

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο γιος του Κεν Λόουτς επικαλείται τις ίδιες κοινωνικές ευαισθησίες με τον πατέρα του, επιλέγει όμως έναν πιο ψύχραιμο δρόμο για την ιστορία που θα διηγηθεί.

Από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα και μέχρι το 1970 130.000 παιδιά βρετανικής καταγωγής, που βρίσκονταν υπό τη μέριμνα της Κοινωνικής Πρόνοιας, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να απελαθούν στην Αυστραλία. Έχοντας ενημερωθεί παραπλανητικά ότι οι γονείς τους είναι νεκροί, και πως στη νέα τους κατοικία τα περιμένουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, πολλά από τα παιδιά αυτά κατέληξαν να υποστούν μεγάλες ταλαιπωρίες και πολυάριθες κακοποιήσεις, αμέτρητα μίλια μακριά από τα σπίτια τους. Το συγκλονιστικό αυτό σκάνδαλο ξεσκέπασε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 μια κοινωνική λειτουργός, η οποία όχι μόνο κατόρθωσε να ενώσει μερικά από τα παιδιά αυτά με συγγενείς και οικογένειες τις οποίες θεωρούσαν χαμένες αλλά και εξακολουθεί έως τις μέρες μας να ρίχνει φως στις αθάτες λεπτομέρειες αυτής της παράνομης μαζικής επιχείρησης, που μάλιστα έφερε τις ευλογίες της βρετανικής κυβέρνησης.
Αυτή την πραγματική και πολύ δυνατή ιστορία βάλθηκε να διηγηθεί στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ο ηλικίας 41 ετών γιος του Κεν Λόουτς. Επιστρατεύοντας στο σενάριο τη Ρόνα Μονρό, υπεύθυνη για την συγγραφή του «Ladybird, Ladybird», μιας από τις καλύτερες ταινίες του πατέρα Λόουτς, και έχοντας φανερά αφομοιώσει αρκετές από τις αισθητικές και ιδεολογικές αρχές που εφαρμόζει δεκαετίες ολόκληρες ο γονιός του πίσω από την κάμερα, ο Τζιμ Λόουτς παραδίδει μια ψύχραιμη, συγκρατημένη συναισθηματικά, λίγο υποτονική αλλά και αναπόφευκτα συγκινητική σε σημεία (λόγω θέματος) ταινία. Χάρη στο ανθρώπινο αυτό ντεμπούτο, επίσης, η Έμιλι Γουότσον επιστρέφει ερμηνευτικά σε ένα ρόλο που της δίνει επιτέλους την δυνατότητα να θυμίσει μετά από πάμπολλα χρόνια πόσο καλή και αξιόπιστη ηθοποιός είναι. 
Extras: Η γνωστή «δίαιτα» του ενός τρέιλερ. 

*** Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την εταιρεία ODEON.  

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011