ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Τσίκο και Ρίτα 2010, των Φερνάντο Τρουέμπα, Χαβιέ Μαρισκάλ

Dvd_large_6405_4_0844
Σκηνοθεσία
των Φερνάντο Τρουέμπα, Χαβιέ Μαρισκάλ

Μια γοητευτικά παλιομοδίτικη ερωτική ιστορία, συγχρονισμένη στους ρυθμούς της κλασικής κουβανέζικης μουσικής και ντυμένη τους τζαζ ήχους του Γκιλέσπι, του Τελόνιους Μονκ και του Τσάρλι Πάρκερ.

Ένα ρομαντικό μελόδραμα που φαντασιώνεται παθιασμένες αγάπες και πικρούς αποχαιρετισμούς, λικνίζεται ασταμάτητα στους ήχους της κουβανέζικης τζαζ μουσικής, ταξιδεύει σε αρκετές δεκαετίες και διαφορετικές γεωγραφίες και έχει σχεδιαστεί ως επί το πλείστον στο χέρι, με την πατροπαράδοτη τεχνική των παλιών κινουμένων σχεδίων, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να κερδίσει το κοινό του. Από το μαγευτικό πρώτο ημίωρο όπου το φιλμ περιπλανιέται σαν όνειρο στην μεθυστική ατέλειωτη νύχτα της μυθικής Κούβας του ’40, τα φιλόξενα (και, εννοείται, ενήλικα) σκίτσα του Φερνάντο Τρουέμπα και του Χαβιέ Μαρισκάλ στηρίζονται σε μια καλαισθησία και σε μια εικονογραφική απλότητα που μοιάζουν με όαση απέναντι στους παλιμπαιδισμούς των σημερινών χολιγουντιανών καρτούν. 
Καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα σε έναν σημαντικό Ισπανό εικονογράφο και σ’ έναν βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (για την ομολογουμένως ασήμαντη «Belle Epoque» του 1992) και μετέπειτα δημιουργό μουσικών ντοκιμαντέρ σκηνοθέτη, το «Τσίκο και Ρίτα» εξομολογείται γενναιόδωρα την αγάπη του για τις κλασικές ερωτικές ιστορίες, την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής και τις χρυσές δεκαετίες της τζαζ μουσικής. Παρ’ όλο που δεν αργεί να εξαντληθεί σεναριακά και περιφέρει ένα love story το οποίο δεν ξεχωρίζει ακριβώς για την πρωτοτυπία του, το φιλμ αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα και μια ευπρόσδεκτη επίκληση σε ένα παλιομοδίτικο σινεμά κινουμένων σχεδίων και σε μια ανυπέρβλητη μουσική κληρονομιά.
Extras: Μην κάνετε καν τον κόπο να διαβάσετε αυτή την γραμμή, ένα τρέιλερ όλο κι όλο υπάρχει στην συγκεκριμένη dvd έκδοση.

***Η ταινία κυκλοφορεί σε dvd με ελληνικούς υπότιτλους από την εταιρεία ODEON. 

Λουκάς Κατσίκας

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011