ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Sucker Punch

Dvd_large_1681_1_0346

Γνωστά «εναλλακτικά» τραγούδια σε διασκευές, κι αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα φιλμ βασισμένο στην αισθητική των κόμικς κι ό,τι άλλο συγκινεί την σύγχρονη πιτσιρικαρία, η λύση αυτή φαίνεται να είναι εύστοχη και ενδεδειγμένη.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε στον αστερισμό των διασκευών. Δεν υπάρχει γνωστό (και άγνωστο) τραγούδι του παρελθόντος που να μην έχει διασκευαστεί κι έχει στηθεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» διασκευών. Οι λόγοι πολλοί: α) το παρελθόν πουλάει, β) είναι μια εύκολη και αποδοτική λύση όταν δεν υπάρχει έμπνευση, όπως στις περιπτώσεις των «θρύλων» του παρελθόντος που έχουν πια εξαντληθεί, γ) Με ένα γνωστό τραγούδι, ένα άγνωστο γκρουπ αποκτά πιο εύκολα πρόσβαση στα ραδιόφωνα, δ) Συχνά είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί -λόγω δικαιωμάτων- η αυθεντική εκτέλεση αλλά μια διασκευή είναι μια κάποια λύση, ε) Ένα άλμπουμ με διασκευές είναι ένας απλός τρόπος να ολοκληρώσει κάποιος καλλιτέχνης τη συνεργασία του με μία εταιρία και να φυλάξει τα καινούργια του τραγούδια για την εταιρία στην οποία θα πάει. Αλλά μην σας κουράζω άλλο... οι λόγοι είναι πολλοί που το φαινόμενο ανθεί κι εκτός από τις μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν πια συγκροτήματα που βασίζουν την καριέρα τους και την ύπαρξή τους στις διασκευές.
Στο Sucker Punch λοιπόν έχουμε ένα σάουντρακ βασισμένο ακριβώς σε αυτό: γνωστά «εναλλακτικά» τραγούδια σε διασκευές κι αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα φιλμ βασισμένο στην αισθητική των κόμικς, της «Ζώνης του Λυκόφωτος», των manga, του heavy metal, του goth, των νέο-ρομαντικών βρικολάκων κι ό,τι άλλο συγκινεί τη σύγχρονη πιτσιρικαρία, η λύση αυτή φαίνεται να είναι εύστοχη και ενδεδειγμένη.
Σ’ αυτή τη συλλογή συναντάμε την Emily Browning που διασκευάζει τα: «Where Is My Mind?» (Pixies), «Asleep» (Smiths) και «Sweet Dreams» (Eurythmics), την Emiliana Torrini να θυμάται το «White Rabbit» (Jefferson Airplane), τους (νεκραναστιμένους) Skunk Anansie να σκαλίζουν το «Search and Destroy» του Iggy Pop αλλά και το «Army of Me» της Bjork.
Σε όσους η ταινία λέει κάτι, νομίζω πως αυτό το σάουντρακ (στην ουσία συλλογή τραγουδιών) θα τους φανεί μια χαρά.

Μάκης Μηλάτος

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011