ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

The Elia Kazan Collection Twentieth Century Fox Home Entertainment

Dvd_large_835_1_0508
Σκηνοθεσία
Twentieth Century Fox Home Entertainment

Δεκαπέντε από τις δεκαεννιά συνολικά ταινίες του Ηλία Καζάν συγκεντρωμένες σε μία κασετίνα, με την επιμέλεια του Μάρτιν Σκορσεζε.

Ως επιμελητής αυτής της συγκεντρωτικής κασετίνας, ο Μάρτιν Σκορσέζε αποφάσισε να συμπεριλάβει 15 από τις 19 συνολικά ταινίες του Ηλία Καζάν (1945-63) και ταυτόχρονα το νέο του ντοκιμαντέρ (ανάμεσα στα έξτρα) με τίτλο «Γράμμα στον Ηλία» το οποίο αποτελεί προσωπική κατάθεση (με τον ίδιο ως παρουσιαστή) γύρω από το έργο του ελληνοαμερικανού ομότεχνού του. Από το πρώτο χολιγουντιανό του έργο, το «Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» (1945) έως το εμβληματικό «Αμέρικα Αμέρικα» (1964), η συλλογή καλύπτει τις σημαντικότερες ταινίες και τη μεγαλύτερη δημιουργική περίοδο του Καζάν (αν και λάμπει δια της απουσίας του το κεφαλαιώδες φιλμ «Ο Συμβιβασμός», του 1969). Αλλά πέρα από την περιεκτικότητά της, αυτή η κασετίνα φορτίζεται με το βλέμμα του Σκορσέζε και τη σπάνια συνάντηση δύο κορυφαίων δημιουργών που συνιστούν μία συνέχεια στο αμερικανικό σινεμά λόγω της θεματολογίας και του ύφους τους. Μέσα από κοινωνικά θέματα εστίασαν στον άνθρωπο και την εσωτερική του συνθετότητα χρησιμοποιώντας συχνά, θα έλεγε κανείς, τη γλώσσα του ποιητικού ρεαλισμού.
Και οι δύο ανήκαν στον ίδιο κόσμο: Ο Σκορσέζε μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη του 1950 κοντά στον Μπράντο και αναγνώριζε τους τύπους στις ταινίες του Καζάν από την καθημερινή του ζωή. Ξόδευε το χαρτζιλίκι του στις ταινίες του «δασκάλου» του, τις έβλεπε πάντα μόνος, ταυτίστηκε με τον Τζέιμς Ντιν και τη διαρρηγμένη του οικογένεια στο «Ανατολικά της Εδέμ» (ενώ ο Καζάν είχε ταυτιστεί με τον Καλ στο πρωτότυπο μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ). Όπως και στο παλιότερο ντοκιμαντέρ του Σκορσέζε για το αμερικανικό σινεμά, το «Γράμμα στον Ηλία» αποκαλύπτει περισσότερα για τον δημιουργό του (το παρελθόν, τις αδυναμίες του, τις αναφορές του...) παρά για τον ίδιο τον «πρωταγωνιστή». Ο Σκορσέζε δείχνει καταγοητευμένος από την προσωπική πορεία του Καζάν, ο οποίος (ως Καζαντζόγλου) σε ηλικία τεσσάρων ετών ακολούθησε την οικογένειά του από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη και έφτασε να κατακτήσει μία θέση στο πανεπιστήμιο του Yale. Ταυτόχρονα όμως πιστεύει ότι «μαθαίνεις περισσότερα για τον άνθρωπο μέσα από το έργο του». Kι έτσι σύντομα προσπερνάει τα βιογραφικά και το ρίχνει στη σινεφιλία. Το 1952, ο Ηλίας Καζάν κατέθεσε στην περιβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών και κατήγγειλε οχτώ παλιούς του συντρόφους, γεγονός που αμαύρωσε τη φήμη του. Μία μερίδα σκηνοθετών, ηθοποιών, μελετητών, δεν τον συγχώρεσε ποτέ. Στο ντοκιμαντέρ του, ο Σκορσέζε δεν διστάζει να καταπιαστεί με αυτήν την τρομερή και ιστορική απόφαση. Τη θεωρεί μάλιστα άρρηκτα δεμένη με την καλλιτεχνική προσωπικότητα του ήρωά του: Σηματοδοτεί κατ΄ αυτόν τη μεταμόρφωσή του Καζάν από σκηνοθέτη σε δημιουργό. (Κυκλοφορεί στο εξωτερικό).

Κατερίνα Δαφέρμου

 

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011