ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Senso 1954, του Λουκίνο Βισκόντι (Εταιρεία: Criterion. Κυκλοφορεί σε DVD και Blu Ray)

Dvd_large_836_2_0334
Σκηνοθεσία
του Λουκίνο Βισκόντι (Εταιρεία: Criterion. Κυκλοφορεί σε DVD και Blu Ray)

Ο σπουδαίος ιταλός σκηνοθέτης συνέθεσε μία κινηματογραφημένη όπερα που έρχεται τώρα στο σαλόνι μας με τη συμβολή του Μάρτιν Σκορσέζε και πολλά ενδιαφέροντα extras.

Η λέξη μελόδραμα στο σινεμά ταυτίζεται με αρνητικές παρηχήσεις. Υπάρχουν, όμως, καλά και κακά μελοδράματα και το «Senso» του κόκκινου Δούκα, Λουκίνο Βισκόντι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του είδους. Ο σπουδαίος ιταλός σκηνοθέτης συνέθεσε μία κινηματογραφημένη όπερα (από όπου κατάγεται και το προαναφερθέν είδος), όχι μόνο για το υψηλό ύφος και το άψογο στυλιζάρισμα αλλά κυρίως για την τεράστια διάσταση των συναισθημάτων και των επιπτώσεών τους. Κατά τη διάρκεια της αυστριακής κατοχής της βορείου Ιταλίας, η πανέμορφη ιταλίδα κοντέσα Λίδια (Αλίντα Βάλι) ερωτεύεται παράφορα έναν καρδιοκατακτητή αυστριακό στρατιώτη (Φάρλει Γκρέιντζερ), κινδυνεύοντας για αυτόν να θυσιάσει όχι μόνο το γάμο και τα πολιτικά της φρονήματα αλλά και την ίδια την επανάσταση των συμπατριωτών της που η ίδια υποστηρίζει.
Ο Βισκόντι κινηματογραφεί με τέτοια πλαστικότητα ώστε ο θεατής να μην αισθάνεται πλέον το ενδιάμεσο, που είναι η κάμερα, και να βυθίζεται μελωδικά στα σοκάκια της Βενετίας ή στα πανέμορφα παλάτια της ιταλικής εξοχής, μαζί με την αγωνία της κοντέσας, σε μία τέλεια χορογραφία. Όπως ο Φλωμπέρ δήλωσε ότι «Η "μαντάμ Μποβαρί" είμαι εγώ», έτσι και ο Βισκόντι ταυτίστηκε με τη δική του τραγική ηρωίδα. Το «Senso» μοιάζει αιματοβαμμένο, με αδρές κόκκινες πινελιές, όπου το κόκκινο χρώμα  αντανακλά τον ακραίο έρωτα, την ακραία ηθική πτώση.  Η αλήθεια είναι πως ένα μέρος του μεγέθους της ταινίας χάνεται όταν δεν προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη. Η απώλεια ελαχιστοποιείται, όμως, όταν πρόκειται για έκδοση της Criterion, με τη συμβολή μάλιστα του Μάρτιν Σκορσέζε.
Extras: Μεταξύ πολλών υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του BBC, όπως και ένα booklet με δοκίμια από διάσημους κριτικούς.

Κατερίνα Δαφέρμου

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011