ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Η Διπλή Ζωή της Βερονίκ 1991, του Κριστόφ Κισλόφκσι

Dvd_large_1495_1_1330
Σκηνοθεσία
του Κριστόφ Κισλόφκσι

Η ταινία που έκανε παγκοσμίως γνωστό το Κριστόφ Κισλόφσκι και αποθέωσε την Ιρέν Ζακόμπ επανακυκλοφορεί σε συλλεκτική blu-ray έκδοση, 20 χρόνια μετά την έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός καλλιτέχνη, που για ένα μαγικό λόγο τα πάντα λειτουργούν υπέρ του. Οι κινήσεις του είναι σοφές και το αποτέλεσμα του έργου του, ενώ μπορεί να έχουν προηγηθεί καλύτερα, είναι αρτιότερο από κάθε άλλη φορά. Με εικοσιπεντάχρονη καριέρα στη χώρα του την Πολωνία, η στιγμή αυτή για το σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφκσι, έφτασε λίγα χρόνια πριν πεθάνει και με την ταινία του «Η Διπλή Ζωή της Βερονίκ» το 1991. Είκοσι χρόνια μετά η Ιρέν Ζακόμπ συνεχίζει να γοητεύει με την ερμηνεία της τα σινεφίλ πλήθη, ενώ το μεταφυσικό δράμα του Κισλόφσκι παραμένει συγκλονιστικό και ίσως το καλύτερό του – γεγονός που δεν άλλαξε η κυκλοφορία της πετυχημένης τριλογίας: η «Μπλε» , η «Κόκκινη» και η «Λευκή» ταινία τα επόμενα χρόνια. Η Βερόνικα και η Βερονίκ. Μια Γαλλίδα δασκάλα μουσικής και μια Πολωνή σοπράνο χορωδίας. Δυο ολόιδιες αλλά άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες σε δύο διαφορετικές χώρες. Η μια λειτουργεί ως η μετενσάρκωση της άλλης και με αυτό το στοιχείο ως κεντρικό άξονα ο Κισλόφκσι χτίζει ένα ποιητικό δράμα όπου οι αισθήσεις και τα συναισθήματα πηγάζουν αβίαστα από κάθε πλάνο και μέσα από μαγευτικές εικόνες, υποβλητική μουσική του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, μεταφυσικές ανησυχίες και τη χαρακτηριστική μελαγχολική ατμόσφαιρα που ο Κισλόφκσι ήξερε να χτίζει μοναδικά, η ταινία πέρασε μία για πάντα στο πάνθεον των κλασσικών του είδους της. Η μεθυστική ερμηνεία της Ιρέν Ζακόμπ στο διπλό ρόλο, της χάρισε το Βραβείο Ερμηνείας στις Κάννες.
Extras: Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Τρία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Κισλόφσκι. Ντοκιμαντέρ με συνέντευξη του Κισλόφσκι και σπάνιο υλικό από τα παρασκήνια του «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα».  Ντοκιμαντέρ για την καριέρα και τη πορεία του σκηνοθέτη στην Πολωνία από το 1966 μέχρι και το 1991. Πρόσφατη συνέντευξη της Ιρέν Ζακόμπ. Συνεντεύξεις του υπεύθυνου φωτογραφίας και του μουσικοσυνθέτη Πράισνερ. Αφήγηση της Ανέτ Ίνσντορφ, αναλύτρια του κινηματογραφικού έργου του Κισλόφκσι.
(Εταιρεία:  Criterion Collection / Region 1 / Χωρίς ελληνικούς υπότιτλους)

Θανάσης Βλαχόπουλος

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011