ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

Apocalypse Now (3- Disc Special Edition, 1979) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Dvd_large_3158_1_0705
Σκηνοθεσία
του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ποτέ δεν είναι αργά για ένα ακόμη ταξίδι στα άδυτα της «Αποκάλυψης Τώρα», ομολογουμένως μιας από τις σημαντικότερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Ιδίως από τη στιγμή που το αριστουργηματικό έπος του Κόπολα κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην πιο πλήρη και λαμπρή ψηφιακή του μορφή, σε ένα τριπλό Bly-Ray κουτί. Το www.tospirto.net γιορτάζει την κυκλοφορία με ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα πλούσιο σε λέξεις και σε αρχειακού υλικού extras.

Παρακολουθώντας κανείς σήμερα το «Αποκάλυψη Τώρα» διαπιστώνει με θαυμασμό αλλά και κάποια θλίψη γιατί ένα τέτοιο φιλμ δεν θα μπορούσε ποτέ να επαναληφθεί. Με φιλοδοξίες που ξεπερνούσαν κάθε ανθρώπινο μέτρο, παρασκήνιο γυρισμάτων που υπερέβη σε μύθο το ίδιο το φιλμ και ένα μεγαλεπήβολο χαρακτήρα που χρειαζόταν την υπογραφή ενός ιδιοφυούς καλλιτέχνη για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, η «Αποκάλυψη» αποτελεί μνημείο μιας σπουδαίας εποχής για το αμερικανικό σινεμά, όπου η καλλιτεχνική δημιουργία ήταν συνυφασμένη με ένα αίσθημα υπέρβασης και διαρκούς ρίσκου.
Φορτωμένη φιλοσοφικά και μυθολογικά στοιχεία, με χαρακτήρες που φέρουν επάνω τους μια νιτσεϊκή σφραγίδα υπεράνω καλού και κακού, η παραισθησιογόνος εποποιία του Κόπολα συναντά τη «ρωμαϊκή έρημο πόνου» που επικαλείται το «The End» των Doors στις ζούγκλες του Βιετνάμ, ανάμεσα σε παρανοϊκούς στρατηγούς που βομβαρδίζουν χωριά υπό τους ήχους των «Βαλκυριών» και αόρατους εχθρούς που υποδέχονται τη δυτική επέμβαση με ακόντια και βέλη. Σύντομα όμως η μυσταγωγική του όπερα ξεπερνά τα στεγανά της θεματικής και της γεωγραφίας της για να μελετήσει την επίδραση που έχει ο πόλεμος στο άτομο, την αναπόφευκτη σύγκρουση του πολιτισμένου κόσμου με τα πιο πρωτόγονα ένστικτά του, τη δυαδικότητα της ανθρώπινης υπόστασης ανάμεσα σε «αυτόν που αγαπά και αυτόν που σκοτώνει». Όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα συμβολικό ταξίδι γνώσης, μια αντίστροφη πορεία στο χρόνο, που μεταφέρει τον θεατή από την παράνοια της μοντέρνας Ιστορίας στη λίθινη εποχή προκειμένου να τον φέρει αντιμέτωπο με την αρχέγονη «φρίκη» που επικαλείται ο Κουρτζ, τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης σε όλες της τις εκφάνσεις.
Τριάντα δύο χρόνια μετά, η «Αποκάλυψη Τώρα» παραμένει η ίδια μεγαλειώδης τρέλα, μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας καλλιτέχνης έφτασε στο σημείο της απόλυτης σχεδόν ταύτισης με το αντικείμενό του. Η ταινία παραμένει τρανή απόδειξη ότι μερικά από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στον χώρο της τέχνης ανήκουν στους μεγαλομανείς εκείνους που είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν τα πάντα στο όνομα ενός δονκιχωτικού οράματος. Αυτοί είναι οι αληθινοί επαναστάτες… 
Extras: Εξαιρετική και καλαίσθητη έκδοση τριών Blu-Ray δίσκων, η κυκλοφορία περιλαμβάνει την πρωτότυπη «Αποκάλυψη Τώρα», την πληρέστερη σε διάρκεια και σε επιπλέον σκηνές «Αποκάλυψη Τώρα Redux» και το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Hearts of Darkness» της Έλινορ Κόπολα, συζύγου του Φράνσις, η οποία κατέγραψε το χρονικό των μυθικών γυρισμάτων του φιλμ σε ένα από τα καλύτερα ντοκουμέντα που έχουν γίνει ποτέ για τα παρασκήνια μιας κινηματογραφικής παραγωγής. Εκτός των τριών φιλμ, η έκδοση της Optimum περιέχει νέες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τον Κόπολα και τον Μάρτιν Σιν, τα αυθεντικά δοκιμαστικά φιλμάκια που έκαναν οι ηθοποιοί πριν επιλεγούν για τους ρόλους τους, επιπλέον κομμένες σκηνές που βλέπουν το φως για πρώτη φορά, 200 σχέδια από τα γυρίσματα, πέντε συλλεκτικές κάρτες με artwork από τις ταινίες, ένα βιβλιαράκι με κείμενα και ένα αντίγραφο του προγράμματος που μοιραζόταν στις αίθουσες όπου προβαλλόταν η «Αποκάλυψη», το 1979. Απίστευτη έκδοση και μάλλον η σημαντικότερη κυκλοφορία της ταινίας σε ψηφιακή μορφή. [Λουκάς Κατσίκας]
 
Info: Η έκδοση κυκλοφορεί από την Optimum Home Entertainment, εταιρεία του εξωτερικού, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011