ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Κινηματογράφος | At Home

High And Low 1963, του Ακίρα Κουροσάβα

Dvd_large_3500_1_0639
Σκηνοθεσία
του Ακίρα Κουροσάβα

«Παράδεισος Και Κόλαση» όπως τιτλοφορείται στη μητρική του γλώσσα, «Ο Δολοφόνος Του Τόκιο» όπως μας συστήθηκε στην Ελλάδα, το θρίλερ του Κουροσάβα αποτελεί ένα από τα καλύτερα φιλμ στην καριέρα του και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε πλούσιο Blu-Ray.

Το τηλέφωνο χτυπά και μια φωνή από την άλλη γραμμή ενημερώνει έναν ζάμπλουτο οικογενειάρχη- ο οποίος ετοιμάζεται να κλείσει την πιο ριψοκίνδυνη οικονομική συμφωνία της καριέρας του- ότι ο μικρός του γιος έχει μόλις απαχθεί και πως απαιτείται ένα εξωφρενικά υψηλό ποσό ως λύτρα για την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι. Λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώνεται ότι ο απαγωγέας έχει κατά λάθος στα χέρια του τον γιο του σοφέρ, ζητώντας όμως το ίδιο ακριβώς πόσο για τη ζωή του. Ο βιομήχανος ήρωας καλείται μέσα σε ελάχιστες ώρες να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τα χρήματα για να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, καταστρέφοντας ταυτόχρονα ολοσχερώς τη δική του ευημερία, ή αν προτίθεται να γυρίσει πλάτη στο δράμα του άμοιρου σοφέρ του και να συνεχίσει αμέριμνος την επέκταση των επαγγελματικών του επιχειρήσεων. 
Διασκευάζοντας ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του Εντ Μακ Μπέιν, ο Κουροσάβα αντλεί τα μέγιστα από την προσεκτικά δομημένη πλοκή του, φροντίζοντας ωστόσο να αιφνιδιάζει στην πορεία αλλεπάλληλα το κοινό του. Χωρίζει την ταινία σε τρεις άτυπες πράξεις, καθεμιά από τις οποίες μετατοπίζει δεξιοτεχνικά την πλοκή από έναν χαρακτήρα σε κάποιον άλλο και από έναν δεδομένο χώρο δράσης σε κάποιον καινούριο, διαλέγει να αποκαλύψει αιφνίδια την ταυτότητα του δράστη μόλις στα μισά και βουτά γεωγραφικά το φιλμ από τα συμβολικά ύψη όπου δεσπόζει το πολυτελές οίκημα του ήρωα (αγναντεύοντας με κάποια υπεροψία τον κοινωνικά ανισομερή κόσμο που απλώνεται αχανής στα πόδια του), στα χαμηλά των ασφυκτικά πυκνοκατοικημένων εργατικών συνοικιών της Γιοκοχάμα και των εξαθλιωμένων στενών όπου έχουν βρει καταφύγιο οι πόρνες και οι ηρωινομανείς. 
Προοδευτικά, ο σκηνοθέτης αφήνει να υποχωρήσει το προσωπείο της περίτεχνης αστυνομικής ίντριγκας για να αποκαλύψει ένα θαυμάσιο σχόλιο πάνω στο αχανές ταξικό χάσμα που χωρίζει βίαια τη μεταπολεμική ιαπωνική κοινωνία σε προνομιούχους και μη έχοντες. Μπολιάζοντας την κοινωνική κριτική του σε μια σφιχτοδεμένη αφήγηση, ο Κουροσάβα δίνει διαστάσεις μεγαλεπήβολου δράματος σε μια φαινομενικά απλή ιστορία απαγωγής, βεβαιώνοντας μέχρι τέλους ότι κάθε πλάνο αυτού του μικρού αριστουργήματος στο είδος του μετράει. 
Extras: Ηχητικός σχολιασμός από μελετητή της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη, αρχειακό 37λεπτο ντοκιμαντέρ από τα γυρίσματα, ημίωρη τηλεοπτική συνέντευξη του Τοσίρο Μιφούνε από το 1981, πρόσφατη συνέντευξη με τον ηθοποιό Τσουτόμου Γιαμαζάκι, βιβλιαράκι με θεωρητικά κείμενα, αγγλικοί υπότιτλοι, ιαπωνικό και αμερικανικό τρέιλερ.
[Λουκάς Κατσίκας]

(Η ταινία κυκλοφορεί σε Blu-Ray της ξένης εταιρίας Criterion Collection, με αγγλικούς υπότιτλους) 

 

Φωτογραφίες

 

Κυκλοφορίες Μαΐου 2013

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2012

Κυκλοφορίες Απριλίου 2012

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2012

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2012

Κυκλοφορίες Δεκεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Οκτωβρίου 2011

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφορίες Αυγούστου 2011

Κυκλοφορίες Ιουλίου 2011

Κυκλοφορίες Ιουνίου 2011

Κυκλοφορίες Μαΐου 2011

Κυκλοφορίες Απριλίου 2011

Κυκλοφορίες Μαρτίου 2011

Κυκλοφορίες Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφορίες Ιανουαρίου 2011