Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Μαγικό Σπίτι , 2013 (Le manoir magique)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μπεν Στάσεν, Ζερεμί Ντεγκριζόν
Σενάριο
Τζέιμς Φλιν, Ντομινίκ Παρί, Μπεν Στάσεν
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Κώστας Δαρλάσης, Κωνσταντίνος Κακκανάς, Εβελίνα Αραπίδη, Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Βάσια Λακουμέντα, Ποίμης Πέτρου, Γιάννης Υφαντής
Διάρκεια
85
Χώρα
Βέλγιο
Είδος
Κινούμενα σχέδια
Πρεμιέρα
23 Οκτωβρίου 2014

Συμπαθητικούλι σχέδιο, εντυπωσιακές λήψεις, αλλά εντελώς προβλέψιμη, «μικρή» υπόθεση, για έναν παρατημένο γατούλη που βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός καλόκαρδου γέρου ταχυδακτυλουργού-μάγου… Μόνο για πολύ μικρούς θεατές.

Όπως είχε φανεί από την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία («Ταξίδι στο φεγγάρι», 2008), αλλά και από τις σουξεδιάρικες «Περιπέτειες του Σάμμυ» (2010), οι δημιουργίες του Βέλγου Στάσεν διαθέτουν (μια-δυο) καλές ιδέες, αλλά ποτέ δεν τις αξιοποιούν πρωτότυπα ή αλησμόνητα… Το ίδιο (και, ίσως, λίγο χειρότερο) συμβαίνει και με αυτήν εδώ, που βασίζεται, λέει, σε παλιότερο 15λεπτο φιλμάκι των δημιουργών του. Πράγμα που φαίνεται ασύστολα, καθώς, για να γεμίσει ο σινεματικός χρόνος, οι σκηνές ξεχειλώνουν υπερβολικά. Και οι εντυπωσιακές γωνίες λήψης (πλονζέ, βερτικάλ κ.τ.τ.) που κινηματογραφούν τη δράση δεν αρκούν, φοβάμαι, για να δώσουν ουσία στα τεκταινόμενα. Τα οποία, συνοψίζονται στα εξής: ο Θάντερ, ένα κοκκινότριχο γατάκι πετιέται (μάλλον επίτηδες) από ένα φορτηγό μετακομίσεων σε μια άγνωστή του γειτονιά. Και καθώς βολοδέρνει προσπαθώντας να βρει ένα μέρος που θα γίνει το νέο του σπιτικό, πέφτει πάνω στο «Μαγικό σπίτι» του γηραλέου κύριου Λόρενς.
Αυτός είναι ένας καλόκαρδος μάγος-ταχυδακτυλουργός που ζει στο ημιπαρατημένο αρχοντικό του τίτλου παρέα με διάφορα ζωντανά παιχνίδια, ομιλούντα ζωάκια και λοιπά έμψυχα γκατζετάκια δίνοντας δωρεάν μικρο-παραστάσεις στα παιδάκια που νοσηλεύονται με βαριές αρρώστιες στο κοντινό νοσοκομείο. Η δε αρχική αντιπάθεια/ δυσπιστία του κούνελου Τζακ και του πόντικα Μάγκι προς το νεοφερμένο αιλουράκι, σύντομα θα καμφθεί, όταν ο (αναπόφευκτος) κακός ανιψιός του κυρίου Λόρενς θα βαλθεί να μοσχοπουλήσει τη σπιταρώνα του κληνήρη θείου, συνασπίζοντας έτσι τους αλλόκοτους μικρο-ενοίκους του σπιτιού εναντίον του.
Η ταινία μόλις και μετά βίας θα θέλξει τα πολύ μικρά παιδάκια. Ενώ η έλλειψη πολλών-πολλών διαλόγων ξεμπροστιάζει ακόμη περισσότερο την ελληνική μεταγλώττιση, η οποία εξαντλείται σε εκείνα τα εκνευριστικά «Αααα!», «Ωωωω», και «Μμμμ…» που θυμίζουν αμήχανα τηλεοπτικά καρτούν του ’80.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες