ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Αλάτι της Γης , 2014 (The Salt of the Earth)

Id

Σκηνοθεσία
Βιμ Βέντερς, Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο
Σενάριο
Βιμ Βέντερς, Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο, Νταβίντ Ροζιέ
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
109
Χώρα
Γαλλία, Βραζιλία, Ιταλία
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
19 Μαρτίου 2015

Το έργο, η προσωπικότητα και το οικολογικό όραμα του κορυφαίου βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο σε μια ουμανιστικών αναζητήσεων ταινία τεκμηρίωσης που υπογράφεται από τον γιο του –και τον Βέντερς.

Κανονική δημοσιογραφική προβολή δυστυχώς δεν έγινε για το βιογραφικό αυτό ντοκιμαντέρ που έφτασε στις φετινές υποψηφιότητες των σχετικών Όσκαρ και βραβεύτηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των περσινών Καννών. Η παρουσία, όμως, του Βέντερς –δημιουργού εμβληματικών ντοκιμαντέρ, όπως το «Buena Vista Social Club» και το «Pina»– στον σκηνοθετικό θώκο αποτελεί αδιαμφισβήτητη εγγύηση. Ενώ η σύμπραξη του γερμανού κινηματογραφιστή με τον ντοκιμαντερίστα Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάδο, τον 40χρονο γιο του βιογραφούμενου διάσημου φωτογράφου, προσδίδει έξτρα ενδιαφέρον στο εγχείρημα. Θέμα της ταινίας, ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο 71χρονος βραζιλιάνος φωτογράφος που επί 40 χρόνια έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες της υφηλίου απαθανατίζοντας τον άνθρωπο, το «Αλάτι της γης», σε κάθε του έκφανση. Πόλεμοι, προσφυγιά, λιμοί, «λαογραφική» καθημερινότητα, αλλά και μοναδικής ομορφιάς τοπία, όπου ο άνθρωπος ζει και συνδιαλέγεται με το φυσικό περιβάλλον, συνθέτουν τον φωτογραφικό κόσμο του Σαλγκάδο. Για την κινηματογράφηση αυτού του κόσμου, ο Βέντερς εξηγεί ότι δημιούργησε ένα είδος «σκοτεινού θαλάμου», με την κάμερα να φιλμάρει τον ομιλούντα φωτογράφο δια μέσου μιας ημιδιάφανης οθόνης πάνω στην οποία προβάλλονται οι φωτογραφίες.
Όμως το φιλμ δεν εξαντλείται εκεί. Διότι πέρα από το μνημειώδες φωτογραφικό έργο του Σαλγκάδο –το οποίο, πάντως, ορισμένοι επικρίνουν για υπερβολική εικαστική  ωραιοποίηση των συχνά σκληρών θεμάτων του– το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται και με τον ίδιο τον φωτογράφο. Και πιο συγκεκριμένα, με το οικολογικό του έργο –το οποίο είναι όντως εντυπωσιακό. Τη δεκαετία του 1990 ο Σεμπαστιάο και η σύζυγος-συνεργάτις του, Λέλια, αποφάσισαν να αναδασώσουν το ερημωμένο οικογενειακό αγρόκτημα στο τροπικό Ατλαντικό Δάσος της Βραζιλίας. Συν τω χρόνω, όμως, οι Σαλγκάδο «εξαπλώθηκαν» στην περιοχή, φυτεύοντας πάνω από τρία εκατομμύρια δέντρα στην ευρύτερη περιοχή και ιδρύοντας το Ινστιτούτο Terra. Τέλος, έναν τρίτο αφηγηματικό άξονα προσφέρει στο  ντοκιμαντέρ η σχέση πατέρα-γιου, Σεμπαστιάο και Χουλιάνο.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες