Κινηματογράφος | Ταινίες

Ενας χωρισμός , 2011 (Jodaeyie Nader Az Simin)

Id

Σκηνοθεσία
Ασγκάρ Φαραντί
Σενάριο
Ασγκάρ Φαραντί
Πρωταγωνιστούν
Λεϊλά Χατάμι, Πέιμαν Μοάντι, Σαχάμπ Χοσεϊνί, Σαρέχ Μπαγιάτ, Σαρίνα Φαραντί, Μπαμπάκ Καριμί, Μερίλα Ζαρέϊ
Διάρκεια
123
Χώρα
Ιράν
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
29 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας επιδέξιος συνδυασμός δράματος, κοινωνικής κριτικής και ηθικής παραβολής που βραβεύτηκε με την Χρύση Άρκτο Καλύτερης Ταινίας και ερμηνειών στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ: 7
 
Πώς ένα επικείμενο διαζύγιο μπορεί να πάρει απρόσμενες και εντελώς ολέθριες διαστάσεις; Πώς η απόφαση μιας γυναίκας να εγκαταλείψει τον σύζυγό της γίνεται αιτία για μια αλυσιδωτή σειρά γεγονότων τα οποία εμπλέκουν δυο οικογένειες σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη αντιπαράθεση που αποκτά σύνθετες δικαστικές και ηθικές παραμέτρους; Πώς ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης αποκαλείται δολοφόνος, μια έγκυος γυναίκα αναγκάζεται να ψευδομαρτυρήσει και δυο μικρά κορίτσια γίνονται άθελά τους μάρτυρες ενός ενήλικου αλληλοσπαραγμού; Τις απαντήσεις αυτές προσφέρει διόλου εύκολα στο νέο του φιλμ ο (βραβευμένος ήδη με Αργυρή Άρκτο για την σκηνοθεσία του στο «Τι Απέγινε η Έλι») Ασγκάρ Φαραντί. 
Ως ένα πορτρέτο του σημερινού Ιράν διαφορετικό απ’ όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά, το «Ένας Χωρισμός» εστιάζει σε μια μοντέρνα πραγματικότητα που τελεί υπό τον φόβο του Θεού, αφήνει να σιγοβράσουν μέσα της αγεφύρωτες ταξικές ανισότητες, εξακολουθεί να παραχωρεί ελάχιστα δικαιώματα στις γυναίκες και καταδυναστεύεται μονίμως από το «ιερό» τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Ο Φαραντί αντικρίζει τα πάντα μέσα από έναν συγκεκριμένο και σαφή μικρόκοσμο, φροντίζει ωστόσο να δώσει στα διλλήματα, τις αμαρτίες και τα πάθη των προσώπων του έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Η ταινία του είναι ένα πανίσχυρο δράμα κλειστών χώρων, νευρικών πλάνων, αλύπητων διαλογικών μερών και μιας αεικίνητης κάμερας η οποία περικυκλώνει χαρακτήρες και καταστάσεις, δημιουργώντας μια ένταση που σε σημεία αποδεικνύεται δυσβάσταχτη. Ερμηνείες, σενάριο και σκηνοθεσία συγχρονίζονται στην εντέλεια για να αποτυπώσουν στην οθόνη την αίσθηση ότι οι ήρωες βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα με τον εαυτό τους και με τον περίγυρο, καθώς συνειδητοποιούν τις αιφνίδιες συνέπειες των πράξεών τους σε έναν κόσμο που λειτουργεί ανά πάσα στιγμή εναντίον τους. Αποφεύγοντας να πάρει θέση και αλλάζοντας διαρκώς σκοπιά, αφήνοντας το κοινό να αντλήσει συμπεράσματα από μια πολύπλοκη σε επίπεδο κινήτρων ιστορία, το σαρωτικό και μαζί εξουθενωτικό «Ένας Χωρισμός» μοιάζει με ηθική πυξίδα μέσα σε ένα ασφυκτικό δωμάτιο όπου φυσούν ανεμοστρόβιλοι. 
 

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες