ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Ο Μικρός Πρίγκηπας , 2015 (The Little Prince)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μαρκ Όζμπορν
Σενάριο
Αϊρίνα Μπρίγκναλ, Μπομπ Περσικέτι
Πρωταγωνιστούν
Τζεφ Μπρίτζες, Μακένζι Φόι, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Ράιλι Όζμπορν, Τζέιμς Φράνκο, Μαριόν Κοτιγιάρ. Στη μεταγλώττιση: Κωνσταντής Μαυριάς, Άγγελος Λιάγκος, Κώστας Δαρλάσης, Αφροδίτη Αντωνάκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Νέστωρ Κοψιδάς
Διάρκεια
108
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Κινούμενα σχέδια (και μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
31 Δεκεμβρίου 2015

Ο αγέραστος ύμνος στην παιδικότητα του Εξιπερί συνδυάζεται ευφάνταστα –και ίσως λίγο μαξιμαλιστικά– με την ιστορία ενός σύγχρονου κοριτσιού σε μια υπέροχα δουλεμένη μίξη ψηφιακού animation και χειροποίητης δημιουργίας.

Δεν είναι εύκολο να ξαναπείς μια πασίγνωστη, λαοφίλητη και διαχρονική ιστορία σαν τον «Μικρό πρίγκιπα» του Εξιπερί με νέο τρόπο. Ειδικά αν προτίθεσαι να το κάνεις με σκίτσο κι έχεις να αναμετρηθείς με εκείνα τα μινιμαλιστικά υπέροχα σχέδια με τα οποία ο γάλλος συγγραφέας απογείωσε την τρυφερή ιστορία του. Ο εκ του «Κουνγκ φου πάντα» προερχόμενος αμερικανός σκηνοθέτης ξεπερνάει την πρόκληση συνδυάζοντας την ιστορία του μικρού πρίγκιπα –που ταξιδεύει ανά τους πλανήτες δίνοντας μαθήματα περί φιλίας και διατήρησης της παιδικότητάς μας– με εκείνη ενός 9χρονου Κοριτσιού που έχει μόλις μετακομίσει με την σπαστικά οργανωμένη και ελεγχολάγνα μητέρα του. Κι ενώ το Κορίτσι προετοιμάζεται με στρατιωτική πειθαρχία για τις εξετάσεις εισαγωγής σε ταρατατζούμ σχολείο (όπου, προφανώς, η παιδικότητα τύπου Μικρού Πρίγκιπα στραγγαλίζεται με το καλημέρα), γνωρίζεται με τον Αεροπόρο, τον γηραλέο γείτονα με το παράδοξα καλλιτεχνίζον σπίτι και ένα σαράβαλο δικινητήριο αεροπλάνο στον κήπο του. Ο οποίος δεν είναι άλλος από το alter ego του Εξιπερί που δίνει στο Κορίτσι να διαβάσει σελίδες από τη χειρόγραφη, εικονογραφημένη ιστορία του για έναν μικρό πρίγκιπα. Και καθώς το ψηφιακό animation εστιάζει στο χαρτί, η τεχνική αλλάζει και μέσα από θαυμάσιους χάρτινους και πήλινους χαρακτήρες φιλμαρισμένους με stop motion και ονειρικά χρώματα ζωντανεύει η ιστορία του βιβλίου. Και μετά επιστρέφουμε στην «κανονική» δράση με τον Αεροπόρο, το Κορίτσι και το αεροπλάνο, σε έναν κόσμο όπου σουλατσάρουν και διάφοροι χαρακτήρες του βιβλίου (όπως ο Ματαιόδοξος, ή ο Βασιλιάς) σε νέους «ρόλους».  

Η ακριβότερη έως σήμερα γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων σέβεται την ποίηση του κειμένου του Εξιπερί (εξαιρετική η δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή του stop motion, Τζέιμι Καλίρι), ενώ συγχρόνως προσφέρει στα παιδιά μια εύληπτη ταινία των σημερινών στάνταρ. Πολύ όμορφη και η μουσική υπόκρουση των Χανς Τσίμερ και Ρίτσαρντ Χάρβι, ενώ, ακόμη μια φορά, συνιστούμε να προτιμηθεί η πρωτότυπη, μη μεταγλωττισμένη, εκδοχή της ταινίας, με τον 11χρονο γιό του σκηνοθέτη να υποδύεται τον Μικρό Πρίγκιπα.

Τατιάνα Καποδίστρια