Κινηματογράφος | Ταινίες

Οι Ευχούληδες , 2016 (Trolls)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μάικλ Μίτσελ, Ουόλτ Ντορν
Σενάριο
Τζόναθαν Έιμπελ, Γκλεν Μπέργκερ
Πρωταγωνιστούν
Πηνελόπη Σκαλκώτου, Φοίβος Ριμένας, Στεφανία Φιλιάδη, Βασίλης Μήλιος, Βίνα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Αποστολόπουλος
Διάρκεια
92
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Κινούμενα σχέδια (μόνο μεταγλωττισμένο/ και σε 3D)
Πρεμιέρα
03 Νοεμβρίου 2016

Χωρίς στόρι της προκοπής, αλλά με υπερέντονα χρώματα και κρουστές υφές, συν κάτι ξεκάρφωτα μουσικοχορευτικά κάθε τόσο, τα τρολ και οι εξωφρενικές κομμώσεις τους σε μια καραπροβλέψιμη περιπέτεια.

Εν αρχή, δυο προειδοποιήσεις: α) η ταινία απευθύνεται από την αρχή έως το τέλος σε μικρά παιδικά, και β) η ταινία προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη… Κατόπιν αυτών των κομμάτι δυσοίωνων, και το σινεματικό δια ταύτα, φοβάμαι, δεν είναι τόσο ελπιδοφόρο … Μεταξύ των τρυφερών κι αγαπησιάρικων τρολ (άκου «ευχούληδες»!), η οπτιμίστρια Πόπη και ο πεσιμιστής, κατσούφης Κλωνάρης θα κληθούν να τακιμιάσουν και να συνεργαστούν για να σώσουν κάτι ομόφυλούς τους που απήγαγαν οι κακοί, μουρτζούφληδες και «τρολοφάγοι» Μπέργκεν. Κι ενώ παρακολουθούμε τις περιπέτειες αυτού του στερεοτυπικού αταίριαστου δίδυμου –και, άντε, ενώ πέφτει και καμιά καλή ατάκα, πού και πού– η ταινία θυμάται κάθε τόσο το μιούζικαλ και πιάνει τις εκτελέσεις πασίγνωστων παλιών χιτ, από Λάιονελ Ρίτσι έως Σίντι Λόπερ. Κι αυτό, βέβαια, επειδή στο πρωτότυπο φιλμ, τον Κλωνάρη (Μπραντς) τον ενσαρκώνει δια της φωνής του ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, που ως Τίμπερλεϊκ ε, θα πει και το τραγούδι του.

Πώς φερόμαστε στους άλλους –αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό; Τελικά, η ευτυχία πηγάζει όντως από μέσα μας και μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή; Αυτά και συναφή καίρια ερωτήματα θέτει, και καλά, η ταινία, με τις επιρροές από Στρουμφάκια και «Σρεκ» να σερβίρονται –κάπως υπερβολικά… πολύχρωμα– μέσα από ένα σκίτσο πληθωρικό, γκλιτεράτο, αλλά και ξαναϊδωμένο. Πάντως όλη αυτή η κρουστότητα υφών και χρωμάτων, όλη αυτή η συμπυκνωμένη… τεχνολογική πρόοδος του animation μπορεί να προάγει τον συγκεκριμένο δημιουργικό κλάδο, αλλά με Χαγιάο Μιγιαζάκι –τον πατριάρχη του ιαπωνικού κινούμενου σχεδίου στον οποίον αποτίει, λέει, φόρο τιμής η ταινία– καμία σχέση…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες