ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Invisible , 2015

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Δημήτρης Αθανίτης
Σενάριο
Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Αθανίτης
Πρωταγωνιστούν
Γιάννης Στάνκογλου, Μενέλαος Χαζαράκης, Εύα Στυλάντερ, Κόρα Καρβούνη, Χρήστος Μπενέτσης, Νικολίτσα Ντρίζη, Κώστας Ξυκομηνός
Διάρκεια
84
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Δράμα αγωνίας
Πρεμιέρα
31 Οκτωβρίου 2016

Η ανεργία και τα υπαρξιακά αδιέξοδα σπρώχνουν έναν 40άρη εργάτη και πατέρα στην αυτοδικία, σε μια εξπρεσιονιστική ταινία με νευρώδη φωτογραφία και αξιόλογη προσπάθεια του πρωταγωνιστή για κάτι περισσότερο.

Η ανεργία και η κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο της έβδομης ταινίας του σκηνοθέτη. Μόνο που η αφήγηση που επιλέγει ο Αθανίτης είναι υπερρεαλιστικά προσωπική, δοσμένη αποκλειστικά μέσα από το διαθλαστικό πρίσμα του χαρακτήρα του Άρη (Στάνκογλου). Χωρισμένος, μοναχικός, και γενικά σκιαγμένος εργάτης εργοστασίου, ο 40άρης ήρωας απολύεται απροειδοποίητα. Και λωλαίνεται. Αποφασίζει να αντιδράσει, να πάρει την εκδίκησή του –μόνος, με το όπλο που αγόρασε με την αποζημίωσή του. Μοναδικό έρμα λογικής στην κλονισμένη πια ύπαρξη του Άρη, ο εξάχρονος γιός του, με τον οποίον ζει… Με την κάμερα στο χέρι (Γιάννης Φωτίου) να ακολουθεί κατά πόδας τον Άρη, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να μας βάλει στη θέση του ήρωά του. Να μπούμε μέσα στην ψυχή του και να κοιτάξουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του οργισμένα μα ανέκφραστα μάτια. Δυστυχώς, παρά την καλή και αρκετά εσωτερική ερμηνεία του Στάνκογλου, πάνω στον οποίο είναι στημένη όλη η ταινία, το «Invisible» (γιατί απορρίφθηκε μετ’ επαίνων το ελληνικό «Αόρατος»;) δεν προχωράει πολύ πέρα από την μινιμαλιστική καταγραφή της πιεστικής, μίζερης και αδιέξοδης πραγματικότητας που βιώνει ο Άρης. Συγχρόνως, κάποιες στιγμές, ακόμη κι αυτός ο λίγος λόγος που ανταλλάσσουν οι χαρακτήρες ακούγεται επιτηδευμένος, ξερωγώ… Το δε «ανοιχτό» φινάλε, που μπορείς να το εκλάβεις και έτσι και αλλιώς, επιστρέφει στην αρχική σεκάνς της ταινίας ολοκληρώνοντας τον συναισθηματικό κύκλο του Άρη. Έναν κύκλο που μοιάζει καταδικασμένος να περνάει «αόρατος», αφού δεν καταφέρνει να συνεπάρει τον θεατή. Η ταινία του Αθανίτη θα προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες