ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Αντιρρησίας συνείδησης , 2016 (Hacksaw Ridge)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μελ Γκίμπσον
Σενάριο
Ρόμπερτ Σένκαν, Άντριου Νάιτ
Πρωταγωνιστούν
Άντριου Γκάρφιλντ, Βινς Βον, Τερίσα Πάλμερ, Σαμ Ουέρδινγκτον, Λουκ Λέισι, Μάιλο Γκίμπσον, Χιούγκο Ουίβινγκ
Διάρκεια
138
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία
Είδος
Αυστραλία
Πρεμιέρα
10 Νοεμβρίου 2016

Η αληθινή ιστορία του πρώτου αμερικανού αντιρρησία συνείδησης που παρασημοφορήθηκε για τη «διασωστική» δράση του στη μάχη της Οκινάουα, δοσμένη με βίαιο ρεαλισμό και πειθαρχημένο λυρισμό από τον Γκίμπσον.

Ο Ντέσμοντ Ντος (1919-2006) ήταν ένα παιδαρέλι από την Βιρτζίνια, που ήθελε διακαώς να υπηρετήσει την πατρίδα του κατά τον Β΄Παγκόσμιο. Μόνο που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του δόγματος των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας, στο οποίο ανήκε όλη η αγροτική του οικογένεια, δεν του επέτρεπαν ούτε καν να κρατήσει όπλο. Πόσο μάλλον να το χρησιμοποιήσει… Σε πείσμα των ανωτέρων του στο κέντρο εκπαίδευσης (ξεχωρίζει ανάμεσά τους ο οριακά κωμικός λοχίας του Βον), ο εσαεί γλυκότροπος μα παρρησιαστικός Ντος (Γκάρφιλντ) θα καταφέρει να σταλεί στο καθοριστικό πεδίο μάχης της γιαπωνέζικης νήσου Οκινάουα ως νοσοκόμος-τραυματιοφορέας, όπου και θα διακριθεί μεγαλειωδώς επιδιδόμενος σε διασώσεις μέγιστου ηρωισμού –στα όρια της μεταφυσικής αποκοτιάς, δηλαδή. Αυτή την αβανταδόρικη ιστορία αφηγείται με τη γνωστή του έφεση προς την ρεαλιστική απεικόνιση της βίας ο Γκίμπσον, πραγματοποιώντας θεαματικό comeback «μεταμέλειας», μετά τα ρατσιστικά, σεξιστικά, μεθυσμένα και λοιπά παραστρατήματά του που τον έχουν κάνει μαύρο πρόβατο στις ΗΠΑ.

Στην ομολογουμένως μεγάλη διάρκεια της ταινίας συμπεριλαμβάνονται εκτενή φλασμπάκ με τα παιδικά χρόνια του Ντος, με το φλερτ του με την μετέπειτα σύζυγό του, Ντόροθι (Πάλμερ, καλή), καθώς και με την στρατιωτική εκπαίδευσή του εν μέσω καψονιών από τους χλευαστικούς συν-φαντάρους. Όταν, όμως, η αφήγηση φτάνει στην μακριά σκηνή, όπου ο επίσης τραυματισμένος Ντος, υπό τους ήχους της «ανυψωτικής» μουσικής του Ρόμπερτ Γκρέγκσον-Ουίλιαμς, κρύβεται για ώρες στα χαρακώματα κι επινοεί τρόπους για να εμψυχώσει, να κουβαλήσει και τελικά να κατεβάσει με σκοινιά τους τραυματίες από το ύψωμα Χάκσοου Ριτζ (του πρωτότυπου τίτλου), ε, σε συγκινεί το μεγαλείο αυτού του μη βίαιου ήρωα πολέμου. Άσε, δηλαδή, που μεταξύ των τουλάχιστον 75 ψυχών που έσωσε ολομόναχος ο Ντος στις 20-τόσες μέρες που διήρκεσε η πολιορκία της Οκινάουα, υπήρχαν και κάποιοι Ιάπωνες… Πρόκειται για ωραία ταινία –και δεν συμπαθώ καθόλου τις πολεμικές.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες