Κινηματογράφος | Ταινίες

Lion , 2016

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Γκαρθ Ντέιβις
Σενάριο
Λουκ Ντέιβις
Πρωταγωνιστούν
Σούνι Παουάρ, Ντεβ Πατέλ, Νικόλ Κίντμαν, Ρούνι Μάρα, Ντέιβιντ Ουένχαμ, Αμπισέκ Μπαραντέ
Διάρκεια
120
Χώρα
Αυστραλία
Είδος
Βιογραφικό δράμα
Πρεμιέρα
01 Δεκεμβρίου 2016

Η αληθινή ιστορία ενός πεντάχρονου Ινδού που χάθηκε, υιοθετήθηκε από Αυστραλούς και στα 30 του κατάφερε κι εντόπισε τους δικούς του, σε μια άνιση μα συγκινητική ταινία με ωραίες ερμηνείες.

Το πρώτο μέρος αυτής της πρώτης ταινίας του Ντέιβις (που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σαρού Μπρίερλι «A Long Way Home») είναι εξαιρετικό. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με μπόλικη μουσική υπόκρουση και εντυπωσιακή φωτογραφία και μοντάζ, γνωρίζουμε τον Σαρού (Παουάρ, αποκάλυψη ο 8χρονος Ινδός), ένα πεντάχρονο παιδί από την επαρχία Μάντια Πραντές, που το 1987 ζει –μέσα στην παροιμιωδώς ινδική μειλίχια βρώμα και χαοτική ζεν ένδεια– με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γκουντού (Μπαραντέ) και την εργάτρια μάνα τους (Πριγιάνκα Μπόζε). Μια μέρα, εκεί που τα δυο παιδιά παίζουν κοντά στις γραμμές του τρένου θα χάσει το ένα το άλλο, κι ο Σαρού θα ξυπνήσει μέσα σε μια υπερταχεία που τρέχει, χωρίς επιβάτες ή ενδιάμεσες στάσεις, προς την πολύβουη Καλκούτα. Ολομόναχος και μιλώντας μόνο ινδικά (κι ουχί μπενγκάλι, που μιλούν στην Καλκούτα) ο Σαρού θα περάσει από διάφορες ντικενσιανές καταστάσεις (εξαιρετική η σκηνή στον σταθμό με τα άλλα χαμίνια), πριν καταλήξει σε κρατικό ορφανοτροφείο. Απ’ όπου θα τον υιοθετήσουν ο Τζον (Ουένχαμ) και η Σου Μπρίερλι (Κίντμαν, εξαιρετική), δυο κατ’ επιλογήν άκληροι (και υπέροχοι) Αυστραλοί που ζουν στο νησί Τασμανία. Οι σκηνές με την αρχική επαφή του Σαρού με την νέα του μαμά είναι από τις καλύτερες του φιλμ.

Άλμα 25 χρόνια αργότερα, όταν ο Σαρού έχει γίνει ένας αυστραλός παίδαρος (με την μορφή του Πατέλ), που σπουδάζει ξενοδοχειακά και συνάπτει σχέση με την συμφοιτήτρια Λούσι (Μάρα). Ένα βράδυ, αναπάντεχα στο σπίτι άλλων ινδικής καταγωγής φίλων, θα γίνει δια της γευστικής οδού το κλικ μέσα του. Και ο εντοπισμός της βιολογικής του μάνας και του αδελφού του θα γίνει έμμονη ιδέα για τον Σαρού. Χάρη στο Google Earth και την επιμονή του, το χαμένο ινδάκι θα βρει την οικογένειά του το 2012, όπως βεβαιώνουν και οι αυθεντικές φωτογραφίες της επανασύνδεσης στους τίτλους τέλους. Το δεύτερο μέρος, που ρίχνει αδέξια στο μείγμα το love story με την Λούσι και ξεχνάει την ποίηση του πρώτου 45λεπτου, είναι σαφώς κατώτερο του πρώτου, παρά την καλύτερη μέχρι σήμερα ερμηνεία του Πατέλ. Συνολικά, ωστόσο, πρόκειται για μια τίμια και γνήσια συγκινητική ταινία.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες