ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Επίσημη Ιστορία , 1985 (La historia official )

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Λουίς Πουένσο
Σενάριο
Λουίς Πουένσο, Άιντα Μπόρτνικ
Πρωταγωνιστούν
Νόρμα Αλεάντρο, Χέκτορ Αλτέριο, Ανάλια Κάστρο, Τσουντσούνια Βιγιαφάνιε, Πατρίσιο Κοντρέρας
Διάρκεια
112
Χώρα
Αργεντινή
Είδος
Κοινωνικοπολιτικό δράμα
Πρεμιέρα
01 Δεκεμβρίου 2016

Επανακυκλοφορία της πολυβραβευμένης ταινίας, για μια εύπορη αστή στο Μπουένος Άιρες του 1983, που αρχίζει να αναρωτιέται αν η 5χρονη υιοθετημένη κορούλα της είναι παιδί πολιτικής κρατούμενης της χούντας.

Μπουένος Άιρες 1983. Η Αλίσια (Αλεάντρο, πολύ καλή) ζει μεγαλοαστικά κι ανέμελα, διδάσκει ιστορία σε λύκειο, ο σύζυγος, Ρομπέρτο Ιμπάνιες (Αλτέριο, εξαιρετικός), είναι ευκατάστατος και με υψηλά κονέ, ενώ η Γκάμπι (Κάστρο), η πεντάχρονη υιοθετημένη κορούλα τους, μεγαλώνει αγαπησιάρικα. Ο επαναπατρισμός της δυναμικής Άνα (Βιγιαφάνιε), επιστήθιας φίλης της Αλίσια, και οι εξομολογήσεις της για τη σύλληψη και τον βασανισμό της σαν να ξυπνούν την κεντρική ηρωίδα από το λήθαργο της βαθιά νυχτωμένης ευζωίας. Αρχίζει να παρατηρεί, ας πούμε, ότι η πόλη τραντάζεται από καθημερινές διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος, που έχει μόλις πέσει μετά τον Πόλεμο των Φόκλαντ. Ακόμη περισσότερο, όμως, καθώς πλησιάζουν τα γενέθλια της Γκάμπι, αρχίζει να έχει απορίες κι αμφιβολίες για την «προέλευση» της κόρης της. Διότι ο στοργικός Ρομπέρτο πάντα της τα μάσαγε για το πούθε την βρήκε την μικρή και πώς έκλεισε η υιοθεσία. Πηγαινοερχόμενος με δεξιοτεχνία μεταξύ σκηνών στην τάξη της Αλίσια (η ιστορία ως διακύβευμα μεταξύ επίσημων καταγραφών και βιωμένης αλήθειας), στο σπίτι των Ιμπάνιες (η καλή ζωή που εθελοτυφλεί απέναντι στην πραγματική) και στις (εξαιρετικά μονταρισμένες) διαδηλώσεις, ο Πουένσο μιξάρει υποδειγματικά την Ιστορία με το οικογενειακό δράμα. Η Αλίσια αρχίζει να σκαλίζει την υιοθεσία. Οι «εξαφανισμένες» αντιφρονούσες γυναίκες και η τύχη των μωρών τους, η ένοχη σιωπή, και μια ηλικιωμένη μάνα «εξαφανισμένης» θα της αποκαλύψουν τη ζοφερή αλήθεια, που φώλιαζε τόσον καιρό μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Η εμβληματική ταινία του Πουένσο, που έχει βραβευτεί με ξενόγλωσσο Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και καμιά 20αριά ακόμη βραβεία, επαναπροβάλλεται σε νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Μην την χάσετε.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες