ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Οδύσσεια , 2016 (L'Odyssée)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ζερόμ Σαλ
Σενάριο
Λορόν Τερνέρ, Ζερόμο Σαλ
Πρωταγωνιστούν
Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιέρ Νινέ, Οντρέ Τοτού, Λορόν Λουκά, Μπενζαμάν Λαβέρν, Βανσέν Ενέν
Διάρκεια
122
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Βιογραφία
Πρεμιέρα
08 Δεκεμβρίου 2016

Η περιπετειώδης ζωή και το έργο του μυθικού υποβρύχιου εξερευνητή, Ζακ-Ιβ Κουστό, μέσα από εξαιρετικά θαλασσινά πλάνα, ευρέως άγνωστα οικογενειακά ντεσού, σωστό κάστινγκ, και, παραδόξως πως, μπόλικη απομυθοποίηση.

Η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του γαλλικού σινεμά (25 εκατομμύρια ευρώ κόστισαν τα εντυπωσιακά, υποβρύχια και μη, πλάνα του Ματιάς Μπουκάρ από τις Μπαχάμες έως την Ανταρκτική) έχει δυο ατού. Το πρώτο είναι ο επί τούτου αποστεωμένος Ουιλσόν, που ενσαρκώνει με απόκοσμη πειθώ τον πασίγνωστο θαλασσοπόρο-εξερευνητή, Ζακ-Ιβ Κουστό (1910-1997). Το δεύτερο, και σαφώς σημαντικότερο, είναι ότι σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεν παραδίδουν ακόμη μια αγιογραφία διάσημου, αλλά μας παρουσιάζουν έναν Κουστό που, εκτός από περιπετειώδης, τολμηρός και εμπνευσμένος, ήταν και εγωκεντρικός και υπερφιλόδοξος, που ξενοπηδούσε, που συνεργάστηκε με πετρελαιοκολοσσούς οι οποίοι ουδόλως κόπτονταν για τη σωτηρία των θαλασσών, κοντολογίς έναν άνθρωπο που, τουλάχιστον στην αρχή της μυθικής… πλεύσης του, ενδιαφερόταν περισσότερο για την μπίζνα και την προβολή του, παρά για τα οικολογικά ιδεώδη με τα οποία συνήθως τον ταυτίζουμε. Στον αντίποδα, το φιλμ κάνει μια ξεγυρισμένη κοιλιά λίγο μετά τη μέση, ενώ η αφηγηματική πριμοδότηση της τρικυμιώδους σχέσης του Κουστό με τον δευτερότοκο γιο του, Φιλίπ (Νινέ), ο οποίος σκοτώθηκε όταν το δικινητήριο αεροπλανάκι του έπεσε στην θάλασσα, φαντάζει λίγο φτιαχτή.

Το φιλμ πιάνει το νήμα της ζωής του Κουστό το 1946, όταν οιστρηλατημένος από την εφεύρεσή του, που επέτρεπε στον άνθρωπο να αναπνέει κάτω απ’ το νερό, παραιτήθηκε από το Ναυτικό (ήταν ανθυποπλοίαρχος) για να αφοσιωθεί στην εξερεύνηση του θαλάσσιου βασιλείου. Η αγορά και το… χεροκάμωτο ρεκτιφιέ του πλοίου «Καλυψώ», η εξεύρεση του αφοσιωμένου πληρώματος, και οι επαφές με λεφτάδες για τη χρηματοδότηση των αποστολών του αποτυπώνονται ωραία στο φιλμ. Λιγότερο ικανοποιητικά και κάπως ξώφαλτσα σκιαγραφείται η μεταστροφή του Κουστό σε στεγνό σελεμπριτά –που διαπραγματευόταν με αμερικανούς καναλάρχες (συχνά, πουλώντας τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες), που μοίραζε αυτόγραφα και συνέλεγε γκόμενες–, ενώ η επακόλουθη ρήξη του με τον ιδεαλιστή Φιλίπ, που δεν καλόβλεπε τις τακτικές του πατέρα του, συμπυκνώνεται σε μια ωραία σκηνή μεταξύ Ουιλσόν και Νινέ. Εξαιρετική η Τοτού, που μέσα από λιγοστές ατάκες και σκηνές δημιουργεί ένα πολύ μεστό και σαφές πορτρέτο της Σιμόν Κουστό, της αυθεντικά εναλλακτικής, δοτικής αλλά ανεξάρτητης συζύγου του θαλασσοπόρου-σταρ. Ωραίο και το μουσικό θέμα του Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες