ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Τέλειοι Ξένοι , 2016

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Θοδωρής Αθερίδης
Σενάριο
Θοδωρής Αθερίδης
Πρωταγωνιστούν
Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Άλκης Κούρκουλος, Γιάννος Περλέγκας, Μάκης Παπαδημητρίου, Έλενα Συριοπούλου
Διάρκεια
92
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Κομεντί
Πρεμιέρα
15 Δεκεμβρίου 2016

Ένα συνηθισμένο δείπνο επτά φίλων εξελίσσεται σε ορυμαγδό αποκαλύψεων μέσω κινητών τηλεφώνων, σε αυτή την ωραία σκηνοθετημένη και παιγμένη ταινία που ψυχαγωγεί, αλλά δίνει και τροφή για σκέψη.

Ένα ζευγάρι (Ναυπλιώτου + Αθερίδης) με κόρη στην εφηβεία περιμένουν τους κολλητούς τους για δείπνο στο σπίτι. Στις εναρκτήριες μικρο-σκηνές γνωρίζουμε τους καλεσμένους που ετοιμάζονται/ καταφθάνουν: η Έρση (Καρύδη) κι ο Γιώργος (Περλέγκας), παντρεμένοι με 4χρονη κορούλα και άφθονη συζυγική γκρίνια, η Λίνα (Συριοπούλου) κι ο Αλέκος (Κούρκουλος) φρεσκοπαντρεμένοι στα ντουζένια τους, κι ο Αχιλλέας (Παπαδημητρίου), που παρά τις εξαγγελίες του περί εμφάνισης συνοδεία της νέας του συντρόφου, καταφθάνει μόνος. Ήδη πριν οι επτά φίλοι καθίσουν στο τραπέζι, το καλογραμμένο σενάριο, σε συνεργασία με το σωστό μοντάζ (Λάμπης Χαραλαμπίδης), μας έχουν δώσει αρκετή πληροφορία για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά τους συνδαιτημόνες. Τίποτα, όμως, δεν σε προετοιμάζει για τις αποκαλύψεις που θα έρθουν, όταν η ομήγυρη δεχτεί την πρόταση της οικοδέσποινας να παίξουν όλοι μαζί το εξής παιχνίδι: τα κινητά όλων σε κοινή θέα πάνω στο τραπέζι, κάθε εισερχόμενο SMS διαβάζεται μεγαλοφώνως, κάθε κλήση διεκπεραιώνεται σε ανοιχτή ακρόαση… Απιστίες, ψέματα, πρώην, ιντερνετικά φασώματα, πεθερικά προβλήματα, άγνωστες εγκυμοσύνες, μέχρι και κρυπτοομοφυλοφιλικά μυστικά θα βγουν στη φόρα. Οδηγώντας σε συνειδητοποιήσεις και ανακατατάξεις που ουδείς περίμενε. Το δε έξυπνο ανατρεπτικό φινάλε έρχεται να βάλει τα πράματα στη θέση τους –και τα κινητά πίσω στον καλά κρυμμένο ιδιωτικό χώρο του καθενός.

Η φετινή ιταλική ταινία «Perfetti Sconosciuti» του Πάολο Τζενοβέζε, της οποίας η πανέξυπνη σεναριακή ιδέα έχει αγοραστεί από τους πάντες, βρίσκεται πίσω από την νέα ταινία του Αθερίδη. Αυτό, όμως, δεν είναι καν το ήμισυ του παντός. Είναι οι μεστοί, φυσικότατοι διάλογοι, ο σκηνοθετικός ρυθμός, το καλοζυγισμένο χιούμορ, και, πάνω απ’ όλα, οι ερμηνείες των ηθοποιών που κάνουν του «Ξένους» του Αθερίδη… τέλειους. Καταστάσεις καθ’ όλα υπαρκτές, αντιδράσεις ανθρώπινες, και στο βάθος η ζοφερή παραδοχή ότι το κινητό λειτουργεί για τον καθένα μας ως ένα μύχιο alter ego μυστικών κι απωθημένων. Από το συνολικά έξοχο καστ ξεχωρίζει ο Κούρκουλος (το σινεμά είναι ο φυσικός του χώρος, όχι το σανίδι), και μετά η Καρύδη κι ο Περλέγκας (αυτουνού το θέατρο είναι ο φυσικός του χώρος, αλλά και το πανί μια χαρά του πάει). Επιτέλους, μια σένια σημερινή ελληνική κομεντί.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες