Κινηματογράφος | Ταινίες

Βαϊάνα , 2016 (Moana)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ
Σενάριο
Τζάρεντ Μπους
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Άουλιι Κραβάλιο, Ντουέιν Τζόνσον, Τεμουέρα Μόρισον, Ρέιτσελ Χάους, Νικόλ Σέρζινγκερ. Στην μεταγλώττιση, Μαρίνα Σάττι, Μιχάλης Κουινέλης, Δημήτρης Πακσόγλου, Βίνα Παπαδοπούλου, Βάσια Ζαχαροπούλου
Διάρκεια
113
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Περιπέτεια κινούμενων σχεδίων (και σε 3D και μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
22 Δεκεμβρίου 2016

Μια δυναμική νεαρή ηρωίδα, και οι άγνωστοι θρύλοι των γηγενών του Ειρηνικού παντρεύονται με εξαιρετικό σκίτσο, ξεσηκωτικά τραγούδια, περιπέτεια, και συμπαθητικό χιούμορ στη χορταστική νέα ταινία της Disney.

Οι έμπειροι Κλέμεντς και Μάσκερ παραδίδουν μια απολαυστική περιπέτεια/ ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται πριν από πολλούς αιώνες στην Ωκεανία. Μάλιστα, είναι η πρώτη ταινία του διδύμου που έχει ψηφιακό κι όχι χειροποίητο σκίτσο. Πρωταγωνίστρια του στόρι, η Βαϊάνα (στο πρωτότυπο αγγλικό λέγεται «Μοάνα», που θα πει ωκεανός στη γλώσσα των Μαορί, αλλά εμείς κρατήσαμε το «εξευρωπαϊσμένο» όνομα), η 16χρονη κόρη του αρχηγού ενός φιλήσυχου νησιού της Πολυνησίας. Το κορίτσι έχει μια πολύ ειδική σχέση με τον ωκεανό –δηλαδή, τον κουμαντάρει κανονικά– και, όπως κάθε έφηβη, αμφισβητεί τις επιταγές του πατέρα της, που απαγορεύει στους υπηκόους του τον πλου πέρα από τον ύφαλο που περιβάλλει το νησί τους. Δικαιώνοντας έναν πανάρχαιο θρύλο (που έχουμε δει στην έναρξη της ταινίας), για έναν ατρόμητο θαλασσοπόρο ο οποίος θα ταξιδέψει στην ανοιχτή θάλασσα και θα βρει την πολύτιμη πέτρα που είναι η καρδιά μιας θηλυκής θεότητας, η Βαϊάνα θα ξανοιχτεί στον ωκεανό. Μαζί της, ο ημίθεος Μάουι, ένας θηριώδης, μα αστείος και χαλαρός, μπρατσαράς με τατού, καθώς κι ένας ολίγον βλαμμένος κόκορας, που εκ λάθους μπαρκάρει μαζί τους. Το κομψευόμενο καβούρι Ταματόα, το τέρας της λάβας Τε Κάα, και οι πυγμαίοι μα τρομεροί πολεμιστές Κακαμόρα (που παραπέμπουν ευθέως κι απολαυστικά στο τελευταίο «Mad Max» συνιστούν μερικά από τα εμπόδια που καλούνται να υπερνικήσουν η Βαϊάνα και ο ημίθεος.

Υπέροχα εκφραστικά μουτράκια, πανδαισία χρωμάτων, πλήρης αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων (βλέπουμε, ξερωγώ, τον ωκεανό να κινεί τα υδάτινα «χέρια» του), χιούμορ, συναρπαστική δράση, και κάτι «οσκαρίζοντα» τραγούδια, που εμπνέονται από την πολυνησιακή μουσική, είναι τα προφανή ατού της ταινίας. Παραπίσω, όμως, η «Βαϊάνα» μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη ταινία που βουτάει στις σαγηνευτικές, μακραίωνες παραδόσεις των αυτόχθονων της Ωκεανίας, αλλά και η πρώτη ταινία της Disney χωρίς κανένα ειδύλλιο/ φλερτ/ ρομάντζο γύρω από την πρωταγωνίστρια. Σκέτος δυναμισμός, μυαλό και διάθεση για περιπέτεια… Να, δώρο της προκοπής για τα κοριτσάκια.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες