ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Ολα Αρχίζουν Αύριο , 2016 (Demain tout commence)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ουγκό Ζελάν
Σενάριο
Ουγκό Ζελάν, Ζαν-Αντρέ Γιέρλ, Ματιέ Ουγιόν
Πρωταγωνιστούν
Ομάρ Σι, Κλεμάνς Ποεζί, Αντουάν Μπερτράν, Γκλοριά Κολστόν, Άσλι Ουότερς, Κλεμεντίν Σελαριέ
Διάρκεια
115
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Δραμεντί
Πρεμιέρα
16 Φεβρουαρίου 2017

Παρτόβιος εργένης αναγκάζεται να αναθρέψει τη νεογέννητη κόρη του, μόνος στο εξωτερικό, μέχρι την επάνοδο της μάνας οκτώ χρόνια αργότερα, οπότε η ανάλαφρη κομεντί μπολιάζεται με (γλυκερό, πάντα) δάκρυ.

Ο Σι είναι ηθοποιός που «κατεβαίνει» στο κοινό, καίτοι από τους «Άφθαρτους» του 2011 δεν έχει σταυρώσει ρόλο της προκοπής, εδώ που τα λέμε. Εύλογα, λοιπόν, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ζελάν εναποτίθεται στους ώμους του αψηλού γαλλοσενεγαλέζου σταρ –με άξια, ωστόσο, παρτενέρ, την 12χρονη Κολστόν, που υποδύεται την κόρη του.

Το φιλμ, που δε διεκδικεί σκηνοθετικές δάφνες, είναι πιστό ριμέικ της μεξικανικής δραμεντί «No se aceptan devoluciones» (Επιστροφές δεν γίνονται δεκτές) του 2013. Ξεκινάει ως εξόφθαλμη κωμωδία, με τον ανέμελο Σαμουέλ (Σι) να δουλεύει σε μπαρ του ηλιοφίλητου γαλλικού νότου γκομενίζοντας ασύστολα, όλο ψέματα, χάρη και πάλλευκα χαμόγελα. Το δεύτερο μέρος –που θυμίζει κάπως το «Τρεις άνδρες κι ένα μωρό»– ξεκινάει με την εμφάνιση της Κρίστεν (Ποεζί), μιας παλιάς κατάκτησης που ο Σαμουέλ μετά βίας θυμάται, η οποία του αφήνει πεσκέσι ένα μωράκι, που είναι, λέει, κόρη τους. Και φεύγει… Ο πελαγωμένος Σαμουέλ με το μωρό υπό μάλης θα φύγει για Λονδίνο, όπου ζει η Κρίστεν. Χωρίς ποτέ να βρει τη λεγάμενη, θα παραμείνει στη μουντή αγγλική μητρόπολη μεγαλώνοντας το μωρό με τη βοήθεια του Μπέρνι (Μπερτράν), ενός γκέι Γαλλοκαναδού που προσφέρει στέγη, δουλειά, φιλία και… γονικές συμβουλές στον Σαμουέλ. Οκτώ χρόνια αργότερα, κι ενώ πατέρας και κόρη (η Κολστόν πια) περνάνε ζάχαρη, επανεμφανίζεται η μάναααα… Αυτό το τρίτο μέρος του φιλμ γέρνει προς το συγκινητικο-τραγικό (light πράματα, μη νομίζετε), με άξονα ένα δικαστήριο για την επιμέλεια της μικρής, αλλά κι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ενός από τους πρωταγωνιστές.      

Το όχι και τόσο προσεγμένο σενάριο αυτής της rien d’ exceptionnel οικογενειακής ταινίας επενδύει στα αντιθετικά δίπολα: η ηλιόλουστη γαλλική Ριβιέρα απέναντι στο βροχερό Λονδίνο, η ανεμελιά του γκομενιάρη εργένη και οι ευθύνες του στοργικού πατέρα, ο γκέι φίλος στο πλευρό του τελειωμένου αρσενικού. Και πρωτίστως, η σχέση μεταξύ του ανερμάτιστου μπαμπά και της μυαλωμένης πιτσιρίκας, που υπηρετείται με κέφι και πειστικότητα από τους δυο πρωταγωνιστές –ο Σι, εξάλλου, έχει πέντε παιδιά, θα πρέπει να σας πω.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες