Κινηματογράφος | Ταινίες

Γιατρός στο Χωριό , 2016 (Medecin de campagne)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τομά Λιλτί
Σενάριο
Τομά Λιλτί, Μπάγια Κασμί
Πρωταγωνιστούν
Φρανσουά Κλουζέ, Μαριάν Ντενικούρ, Κριστόφ Οντόν, Πατρίκ Ντεσκάν, Γκι Φοσέρ, Μαργκό Φαμπρ, Ζουλιέν Λικά
Διάρκεια
102
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Δραμεντί
Πρεμιέρα
23 Φεβρουαρίου 2017

Πολύπειρος αγροτικός γιατρός έρχεται αντιμέτωπος με ανυπέρβλητο πρόβλημα, αλλά και με την αντικαταστάτριά του, σε αυτή την λεπταίσθητη, καλοζυγισμένη ταινία ερμηνειών, που δεν ξεχνάει την κοινωνική διάσταση της επαρχιακής πραγματικότητας.

Ο Ζαν-Πιέρ Βερνέρ (Κλουζέ, πάντα αξιόπιστος) είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον… χρόνιο γιατρό ενός ξεχασμένου γαλλικού χωριού. Είναι ο άνθρωπος που στηρίζει, ακούει προσεκτικά, και συμβουλεύει τους ασθενείς του, που με τη σειρά τους τον σέβονται και τον αποζητούν. Μονήρης, εργασιομανής και ενίοτε κυνικός, ο ηθικότατος γιατρός έρχεται αίφνης αντιμέτωπος με μια πολύ δυσοίωνη διάγνωση –που αφορά τον ίδιο. Και λίαν συντόμως, καλείται να συνυπάρξει με την Ναταλί (Ντενικούρ, επίσης καλή), την αντικαταστάτρια που του επιβάλλει θέλοντας και μη ο γιατρός που τον κουράρει. Παιδί της πόλης, χωρίς μεγάλη ιατρική πείρα, αλλά κουβαλώντας κι εκείνη ένα μυστικό που σχετίζεται με την έλευσή της στο χωριό, η Ναταλί θα μπει στο στόχαστρο του Ζαν-Πιέρ. Ο Λιλτί –που διετέλεσε και ο ίδιος γιατρός, και δη στην επαρχία, πριν το γυρίσει στη σκηνοθεσία– στήνει μεθοδικά, αποτελεσματικά και ένα τσικ προβλέψιμα, τη σύγκρουση μεταξύ εμπειρίας-απειρίας, άντρα-γυναίκας και πόλης-υπαίθρου. Συγχρόνως, χάρη και στο πρωταγωνιστικό δίδυμο (αλλά και στη μουσική των LoW Entertainment), καταφέρνει να ισορροπεί σ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ μεταξύ κωμικού και τραγικού. Η δε υποψία φλερτ που (ίσως) εμφιλοχωρεί μεταξύ των δυο γιατρών, ποτέ δεν παίρνει… κινηματογραφικές διαστάσεις.

Όχι αναπάντεχα, το φιλμ ψαύει και το ζήτημα του θανάτου, αλλά και μέσα (από την ιστορία ενός ετοιμοθάνατου γέρου), το κατά πόσο το τέλος του βίου πρέπει να σύρεται σε κρεβάτια απρόσωπων νοσοκομείων, ή να παραμένει και να "υπομένει" στο οικείο περιβάλλον του ασθενή. Το μεγάλο ατού, ωστόσο, αυτής της χαμηλότονης, καλοβαλμένης, αλλά όχι αλησμόνητης ταινίας, είναι ο τρόπος με τον οποίον φωτίζει μια πανσπερμία κοινωνικών πεποιθήσεων και δεδομένων που αφορούν τη ζωή στην επαρχία. Από τον πολύπλευρο κοινωνικό ρόλο του γιατρού στην ύπαιθρο, μέχρι τη σκιαγράφηση χαρακτηριστικών τύπων επαρχιώτη (η σκηνή στο δημοτικό συμβούλιο είναι εύγλωττη). Ακόμη περισσότερο, τέλος, ο Λιτλί σχολιάζει σαφώς αρνητικά την ιατρική εγκατάλειψη της επαρχίας σε συνδυασμό με τον ευρύτερο μαρασμό της.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες