Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Γυναίκα με την Λεοπάρδαλη , 1938 (Bringing Up Baby)

Id

Σκηνοθεσία
Χάουαρντ Χοκς
Σενάριο
Ντάντλεϊ Νίκολς, Χάγκαρ Γουάιλντ
Πρωταγωνιστούν
Κάρι Γκραντ, Κάθριν Χέπμπορν, Τσαρλς Ράγκλς, Γουόλτερ Κάτλετ, Μπάρι Φιτζέραλντ
Διάρκεια
102
Χώρα
ΗΠΑ
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
10 Νοεμβρίου 2011

Έχοντας μια θέση μονίμως κρατημένη στις λίστες με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών η απολύτως ψυχαγωγική ταινία του Χάουαρντ Χοκς κυκλοφορεί σε επανέκδοση.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10:7,5


Εμπορική αποτυχία στην εποχή της και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Κάθριν Χέπμπορν κατέληξε έκτοτε να θεωρείται εισπρακτικό δηλητήριο από πολλούς υπευθύνους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η κλασικη πια δημιουργία του Χάουαρντ Χοκς αποτελεί ένα πραγματικό μάθημα πάνω στην κωμωδία, την υποκριτική και την σκηνοθεσία. Βασισμένη εξ ολοκλήρου σε μια πλοκή που φλερτάρει ανοιχτά με το παράλογο και στην οποία μπλέκονται ένας αφηρημένος παλαιοντολόγος, μια κακομαθημένη γόνος πλούσιας οικογένειας, ο σκελετός ενός βροντόσαυρου και μια εξημερωμένη λεοπάρδαλη, το φιλμ αντλεί μέσα από το πλήρες χάος την αρχετυπική ερωτική ιστορία σταδιακής έλξης μεταξύ δυο διαμετρικά αντίθετων ανθρώπων.
Τρία πράγματα είναι σίγουρο πως συνέβαλαν στην διαχρονική γοητεία του φιλμ: το γενναιόδωρο σε σπιρτάδα και απαράμιλλα διαλογικά μέρη σενάριο, ο αλάνθαστος σκηνοθετικός βηματισμός του Χοκς και δυο θεσπέσιοι πρωταγωνιστές, οι οποίοι τα καταφέρνουν περίφημα τόσο στην σωματική, όσο και στην λεκτική κωμωδία. Ιδιαίτερα επιδραστική για την μετεξέλιξη του είδους της, η «Γυναίκα με την Λεοπάρδαλη» μοιάζει με πολιτισμικό σοκ στις σημερινές μέρες όπου το καλό κινηματογραφικό χιούμορ φαίνεται να έχει εξοριστεί πλέον από τις αίθουσες.

[Λουκάς Κατσίκας]


Φωτογραφίες