ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Για Όνομα του Θεού , 2017 (Mes trésors)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Πασκάλ Μπουρντιό
Σενάριο
Καρόλ και Μισέλ Ζιακομπί, Ζιλιέτ Σαλ, Φαμπιέν Σουαρές
Πρωταγωνιστούν
Ζαν Ρενό, Ριμ Κερισί, Καμίγ Σαμού, Μπρουνό Σαντσές, Πασκάλ Ντεμολό
Διάρκεια
91
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
01 Ιουνίου 2017

Διαβόητος διαρρήκτης προσεγγίζει τις δυο «ξεχασμένες» ετεροθαλείς κόρες του για να κλέψουν μαζί ένα Στραντιβάριους, σε αυτή την αφόρητα πρόχειρη, στερεότυπη, άνευρη, κακογραμμένη, και κακοπαιγμένη δήθεν αστεία δήθεν περιπέτεια.

Η Καρόλ (Σαμού), μια διοπτροφόρος, καλότροπη και εσωστρεφής κομπιουτερού, και η Καρολίν (Κερισί), μια γλωσσού περπατημένη κλέφτρα θέρετρων πολυτελείας, συναντιούνται για πρώτη φορά στη ζωή τους στο γραφείο δικηγόρου, που τις πληροφορεί ότι μόλις κληρονόμησαν από κοινού ένα σαλέ στο Κουρσεβέλ∙ α, και ότι είναι ετεροθαλείς αδελφές, κόρες του Πατρίκ (Ρενό), ενός ανεύθυνου πατέρα που δε γνώρισαν ποτέ, παρά μόνο στα μπινελίκια των εκατέρωθεν μανάδων τους. Φτάνοντας στο ορεινό νεοαποκτηθέν τους ακίνητο, οι δυο τσούπρες –με τις κλισαρισμένες γιγάντιες διαφορές τους να στήνουν αξιοθρήνητα «κωμικούς» τσακωμούς– τσούπ! εμφανίζεται ο πατέρααας. Που, όπως έχουμε ήδη δει στην εναρκτήρια σεκάνς με μια απόπειρα κλοπής σε γεμάτο θέατρο, είναι διεθνώς καταζητούμενος μεγαλοκλέφτης κι ολότελα ζωντανός. Αυτό το υποτίθεται χαριτωμένο τρίο, το λοιπόν, θα δρομολογήσει την κλοπή ενός αυθεντικού, πανάκριβου Στραντιβάριους, το οποίο ετοιμάζεται να πουλήσει σε φιλόμουση πλούσια άλλο διεθνώς καταζητούμενο λαμόγιο (Ντεμολόν).

 

Ειλικρινά, το μόνο θετικό της ταινίας είναι κάτι εναέρια πλάνα του χιονοσκεπούς Κουρσεβέλ. Κατά τα λοιπά, δίπλα στο αλληλοφάγωμα, την ασυνεννοησία, και τις γκάφες που δέρνουν πατέρα και κόρες, το κάκιστο σενάριο κοτσάρει και ολίγον από σχέση γονιού-παιδιών, ενώ συγχρόνως αντιγράφει με αδέξιο τρόπο ευρήματα από διάφορες αυτονοήτως καλύτερες ταινίες. Η κλιμάκωση της υπόθεσης είναι εντελώς προβλέψιμη, τα αστεία αμήχανα, οι σκηνές δράσης ελαφρώς ερασιτεχνικές, η δε σκηνοθεσία παραπέμπει σε κακή τηλεταινία. Το καταχειρότερο, όμως, είναι οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών: ο Ρενό βαριέται που ζει και μας το δείχνει κατάμουτρα (και έχει κάνει «κάτι» στη μάπα του, έτσι;), η Σαμού είναι πραγματικά κακή στο ρόλο της σπασίκλα-καρικατούρα, ενώ η Κερισί σα-να-πούμε στέκεται, αλλά είναι από άλλη ταινία. Απαπα! Κι είναι κι ο ελληνικός τίτλος –που αλληθωρίζει ωφελιμιστικά προς το σουξεδιάρικο, «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» – μμμμ, μούρλια.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες