ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Αυτοκίνητα 3 , 2017 (Cars 3)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μπράιαν Φι
Σενάριο
Μπράιαν Φι, Μπεν Κουίν, Κιλ Μάρεϊ, Μπομπ Πίτερσον, Μάικ Ριτς
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Σάκης Ρουβάς, Βίκυ Καγιά, Δανάη Σκιάδη, Γιάννης Στεφόπουλος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μάγκυ Χαραλαμπίδου, Άκης Πετρετζίκης
Διάρκεια
109
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Κινούμενα σχέδια (Μεταγλωττισμένο και σε 3D
Πρεμιέρα
15 Ιουνίου 2017

Ο Κεραυνός Μακουίν επιχειρεί με τη βοήθεια μιας νεαρής τεχνικού να ξανακερδίσει τα πρωτεία από τα εξελιγμένα αυτοκίνητα αγώνων, η εικόνα είναι εντυπωσιακή, αλλά τα «Αυτοκίνητα» χρειάζονται επειγόντως απόσυρση.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί είναι τόσο ζουζουνιάρικη και καταπληκτική η ιδέα ενός κόσμου που κατοικείται αποκλειστικά από ανθρωπόμορφα τετράτροχα –τα οποία, σε τούτη την τρίτη ταινία της σειράς, γεμίζουν στάδια, δουλεύουν σε γραφεία, ή παίζουν ακόμα και το ρόλο ενός κοπαδιού βοοειδών, ας πούμε. Αδιάφορον, στα παιδιά αρέσει και παρααρέσει, όπως αποδεικνύει ένας σκασμός λεφτά που έχουν βγάλει οι δυο προηγούμενες ταινίες. Σε αυτήν εδώ, που θεματικά επιστρέφει κάπως στην αρχική, ο Κεραυνός Μακουίν (αγωνιστικό αυτοκίνητο-πρωταθλητής, για τους άσχετους) τρώει αρχικά μεγάλη ήττα, όταν τα σύγχρονα, εξελιγμένα και υπέρ-σπιντάτα αυτοκίνητα τερματίζουν πολύ μπροστά του στα σιρκουί (ειδικά ο ανερχόμενος πρωταθλητής, Τζάκσον Στορμ). Αποκαρδιωμένος, ο κόκκινος «ραλίστας» με τον αριθμό 95 επιστρέφει στο Ραντιέιτορ Σπρινγκς, όπου με τα πολλά θα αποφασίσει να ανασυνταχτεί, με τη βοήθεια παλιών χαρακτήρων-αυτοκινήτων, και κυρίως με την στήριξη της πρωτοεμφανιζόμενης μηχανικίνας Κρουζ Ραμίρεζ, που αναλαμβάνει να τον προπονήσει. Και θα ξανατραβήξει ο Μακουίν προς τη δόξα και την καρό σημαία του τερματισμού, υπηρετώντας ξανά-μανά τα ήδη γνωστά θέματα των «Αυτοκινήτων» περί γηρατειών και νιότης, ή εκσυγχρονισμού και παράδοσης.

Η εικόνα –ειδικά στα τοπία, τις απίστευτες φωτοσκιάσεις, και τις γωνίες λήψης– είναι εξαιρετική, αν και, πάλι προσωπικά μιλώντας, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις φάτσες των τετράτροχων χαρακτήρων. Συγχρόνως, ο συνωστισμός τόσων ημεδαπών διασήμων στην μεταγλώττιση (τον Ρουβά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ας πούμε, τον αναγνωρίζεις αμέσως από την χαρακτηριστική κερκυρέικη εκφορά του ρο του), σίγουρα θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για πολλά τηλεορασόπληκτα πιτσιρίκια. Γενικά, όμως, ήγγικεν, νομίζω, η ώρα της οριστικής απόσυρσης της σουξεδιάρικης σειράς ταινιών.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες