Κινηματογράφος | Ταινίες

Οδηγός Οικογενειακής Επιβίωσης , 2016 (C'est quoi cette famille)

Id

Σκηνοθεσία
Γκαμπριέλ Ζιλιέν Λαφεριέρ
Σενάριο
Καμίγ Μορό, Ολιβιέ Τρενέ
Πρωταγωνιστούν
Τεϊλό Αζαΐς, Ζιλί Γκαγιέ, Τιερί Νεβίκ, Ζιλί Ντεπαρντιέ, Λισιέν Ζαν-Μπαπτίστ, Κλοντιά Ταγκμπό, Φιλίπ Κατερίν, Σαντάλ Λαντσού, Αριέ Ελμαλέχ
Διάρκεια
99
Χώρα
Βέλγιο
Είδος
Οικογενειακή κωμωδία
Πρεμιέρα
28 Ιουνίου 2017

Τα πολλά ετεροθαλή αδέλφια μιας πολυσυλλεκτικής οικογένειας με ακόμη περισσότερους συζύγους, πρώην και νυν συντρόφους αποφασίζουν να πατήσουν πόδι στα διαρκή πηγαινέλα μεταξύ των σπιτιών των κηδεμόνων τους.

Συνήθως, οι κωμωδίες που περιστρέφονται γύρω από οικογένειες με παιδιά (και διαζύγια) περνάνε μέσα από την οπτική των ενηλίκων. Η ταινία του Λαφεριέρ, όμως, δίνει όχι μόνο πρωτοκαθεδρία, αλλά και τον… τελικό λόγο στα παιδιά. Διότι τα τέκνα αυτά είδαν κι απόειδαν από τις επιλογές των μεγάλων κι είπαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο Μπαστιάν (Αζαΐς), ένας 13χρονος που προσπαθεί (μάλλον μάταια) να βρει ισορροπίες μέσα σε μια ομολογουμένως ιδιότυπη οικογενειακή κατάσταση: η μητέρα του (Γκαγιέ) έχει παντρευτεί τρεις φορές –κάποιοι από τους πρώην της, μάλιστα, πέρασαν στη συνέχεια στην αδελφή της (Ντεπαρντιέ)– με αποτέλεσμα ο πιτσιρικάς να έχει αισίως έξι ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές, συν τους… οκτώ γονείς και κηδεμόνες που συνεπάγονται γάμοι και σχέσεις. Αποτέλεσμα; Κάθε τρεις και λίγο ο Μπαστιάν και τα αδέλφια του πρέπει να φτιάχνουν βαλίτσα και να πηγαίνουν να περάσουν χρόνο με τον «άλλον» γονέα. Μπάχαλο! Η οικογενειακή ατζέντα έχει καταντήσει να μοιάζει με χρονοδιάγραμμα υπουργείου, ενώ ουσιαστικά τα παιδιά δεν νιώθουν πουθενά σπίτι τους. Μια μέρα, λοιπόν, ο Μπαστιάν… συγκαλεί τα έξι ετεροθαλή αδέλφια του και τους προτείνει την ιδανική λύση: να καταλύσουν όλα μαζί σε άδειο τεράστιο διαμέρισμα που ανήκει στην «οικογένεια», και να είναι οι γονείς εκείνοι που θα έρχονται να τα βλέπουν εκ περιτροπής –ή όλοι μαζί αντάμα. Και με τη βοήθεια της ολίγον φεύγα γιαγιάς (Λαντσού) το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή.

Ο Λαφεριέρ –που ομολογεί ότι το πρώτο μισό της ταινίας γυρίστηκε έχοντας κατά νου το κλασικό «Γκούνις» του Σπίλμπεργκ– ενορχηστρώνει δεξιοτεχνικά τους ενήλικες πρωταγωνιστές με τα παιδιά-ηθοποιούς, ενώ στο πλευρό τους το αυθεντικά παριζιάνικο διαμέρισμα των 280 τ.μ. μοιάζει να συμπρωταγωνιστεί καθώς μετατρέπεται προοδευτικά σε βασίλειο των παιδιών.

 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες