Κινηματογράφος | Ταινίες

Overdrive , 2017

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Αντόνιο Νεγκρέ
Σενάριο
Μάικλ Μπραντ, Ντέρεκ Χάας
Πρωταγωνιστούν
Σκοτ Ίστγουντ, Φρέντι Θορπ, Σιμόν Αμπκαριάν, Κλέμενς Σικ, Άνα ντε Άρμας, Γκάια Βάις, Τζόσουα Φιτουσί, Αμπραάμ Μπελάγκα
Διάρκεια
96
Χώρα
Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Περιπέτεια δράσης
Πρεμιέρα
20 Ιουλίου 2017

Χαζευτική κι εξαιρετικά μονταρισμένη αυτοκινητιστική δράση με προσχηματικούς διαλόγους και μαξιμαλιστικές σεναριακές ανατροπές, για δυο αδέλφια κλέφτες πανάκριβων αυτοκινήτων, τις γκόμενές τους, και τους απαραίτητους κακούς λεφτάδες.

Ο Άντριου (Ίστγουντ) και ο Γκάρετ (Θορπ) Φόστερ, ετεροθαλή αδέλφια και ξακουστοί κλέφτες αυτοκινήτων, κλέβουν μια Bugatti του 1937, την οποία μόλις έχει αποκτήσει σε δημοπρασία ο κομψευόμενος μεγαλοκακοποιός της Μασσαλίας, Τζάκομο Μοριέ (Αμπκαριάν). Η κλοπή γίνεται στο δρόμο, εν απολύτω κινήσει, μέσα από την νταλίκα που κουβαλάει την τετράτροχη αντίκα –και με περισσότερα κασκαντεριλίκια παρά ψηφιακό κόψε-ράψε. Παίρνουμε, συνεπώς, μια πρόγευση των αληθινά εντυπωσιακών μηχανοκίνητων σκηνών που θα ακολουθήσουν στρέιτ θρου. Ο Μοριέ, τώρα, ως αντάλλαγμα για τη ζωή τους, αναθέτει στους αδελφούς Φόστερ να κλέψουν για λογαριασμό του μια Ferrari του 1962 από τη συλλογή του Μαξ Κλεμπ (Σικ), έτερου ματσωμένου (και πάντα εστέτ) μαφιόζου της Μασσαλίας. Άντριου και Γκάρετ, έχοντας στο πλευρό τους τη σύντροφο του πρώτου, Στέφανι (ντε Άρμας), την οσονούπω γκόμενα του δεύτερου, Ντέβιν (Βάις), και τον ευτραφή πυροτεχνουργό, Λεόν (Φιτουσί), θα βάλουν το σχέδιο σε εφαρμογή. Ποιο, όμως, σχέδιο; Για ποιον δουλεύουν τελικά τα αδέλφια; Και τι τους χρειάζονται όλους αυτούς τους επίσης μάγκες οδηγούς που μαζεύουν από διάφορες πιάτσες; Η συνέχεια επί της οθόνης, μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τα ομολογουμένως καλογυρισμένα σπινιαρίσματα.

Ο Νεγκρέ, πολιτογραφημένος Γάλλος εκ Κολομβίας, καθοδηγεί το διεθνές καστ του (ο αμερικανός υιός Ίστγουντ δίπλα στον Άγγλο Θορπ, την Κουβανέζα ντε Άρμας, τον Γερμανό Σικ, και τον Γαλλοαρμένιο Αμπκαριάν) σε μια αξιοπρεπή στο είδος της ταινία ψιλοβήτα διαλογής, που κορφολογεί από «Συμμορία των 11» (μείον τους ζουμερούς χαρακτήρες) και «Μαχητές των δρόμων», φυσικά (μείον την κιτσάτη αισθητική εκείνων). Εντάξει, πολλές-πολλές απαιτήσεις μην έχετε∙ αφορμές για ιλιγγιώδη αυτοκινητοκυνηγητά και γκροπλάν των ωραίων πρωταγωνιστών διαμορφώνουν το σενάριο… Αλλά δυο πράγματα αξίζουν: α) το μαστόρικο μοντάζ των Σαμιέλ Ντανεζί και Σοφί Φουρντρινουά που απογειώνει τις σκηνές δράσης, και β) το τρομερό location, με το κέντρο, τα περίχωρα, το λιμάνι, και τα παράλια της Μασσαλίας να γεμίζουν την οθόνη.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες