Κινηματογράφος | Ταινίες

Έρωτας μετ' εμποδίων , 2017 (The Big Sick)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μάικλ Σοουόλτερ
Σενάριο
Έμιλι Βι Γκόρντον, Κουμέλ Ναντζιάνι
Πρωταγωνιστούν
Κουμέλ Ναντζιάνι, Ζόουι Καζάν, Χόλι Χάντερ, Ρέι Ρομάνο, Άνουπαμ Κχερ, Ζινόμπια Σροφ
Διάρκεια
119
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Ρομαντική κομεντί
Πρεμιέρα
27 Ιουλίου 2017

Πολύ καλογραμμένη και θαυμάσια παιγμένη, η ταινία μεταφέρει όμορφα στο πανί την αληθινή ιστορία της μυθιστορηματικής σχέσης του πακιστανο-αμερικανού κωμικού με την νυν σύζυγό (και συν-σεναριογράφο) του.

Το 2006, μια νύχτα σε κλαμπ του Σικάγο, ο Πακιστανός Κουμέλ Ναντζιάνι, ανερχόμενος κωμικός stand up που ζούσε ήδη μια δεκαετία στις ΗΠΑ, γνώρισε την Αμερικανίδα Έμιλι Γκόρντον, μια κοπέλα από το κοινό. Κι αυτό που ξεκίνησε ως σεξ της μιας νύχτας εξελίχθηκε σε σχέση κανονική, πλην όμως κακότυχη, αφού ο Κουμέλ δίσταζε να πει στους παραδοσιακούς γονείς του ότι είναι ερωτευμένος με μη μουσουλμάνα και λευκή –και πως δεν πρόκειται φυσικά να συναινέσει σε προκανονισμένο γάμο που του μεθόδευαν με διάφορες υποψήφιες Πακιστανές νυφούλες. Κι απάνω που το ζευγάρι χωρίζει, η Έμιλι εισάγεται βιαστικά στο νοσοκομείο λόγω σπάνιας μόλυνσης και τίθεται σε τεχνητό κώμα για κάποιες μέρες. Στη διάρκειά τους, ο Κουμέλ, εκτός του ότι βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της, γνωρίζεται με τους γονείς της, και με τα πολλά συνειδητοποιεί τι σημαίνει αυτή η γυναίκα για κείνον –ε, καιρός να το χωνέψουν και οι δικοί του. Αυτή την αληθινή ιστορία γνωριμίας τους μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη ο Ναντζιάνι και η Γκόρντον, την οποία στην ταινία υποδύεται η Καζάν (με το επώνυμο αλλαγμένο σε «Γκάρντνερ»). Ο δε Σοουόλτερ πραγματοποιεί εδώ μια από τις καλύτερες σκηνοθεσίες του –όλο χυμούς, και υποδειγματική αξιοποίηση του καλογραμμένου σεναρίου.

Δίπλα στους απολαυστικούς διαλόγους –παρά το ότι υπογράφονται από δυο ανθρώπους που υπηρετούν εξ επαγγέλματος την υστερικά κωμική ατάκα, δε βγάζουν τίποτα το βεβιασμένο ή το εξωφρενικό– η ταινία επενδύει πολλά στις ερμηνείες των ηθοποιών. Και λαμπρά κάνει, αφού από τον Ναντζιάνι, έως την Πακιστανή μάνα (Σροφ), ή την τελευταία υποψήφια νύφη είναι όλοι τους θαυμάσιοι. Ιδιαίτερη, όμως, μνεία επιβάλλεται για την υπέροχη Χάντερ και τον αλάνθαστο Ρομάνο, που υποδύονται τους γονείς της Έμιλι, οι οποίοι καταφθάνουν από την Βόρεια Καρολίνα στο νοσοκομείο του Σικάγο και γνωρίζουν κάτω από πολύ στρεσογόνες συνθήκες τον μέχρι τούδε καλό της κωματώδους κόρης τους. Μια μικρή, μα ιδιαίτερα γοητευτική και τίμια ταινία, για τις πολιτισμικές διαφορές, τον έρωτα και τη ζωή την ίδια.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες