ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Perfetti sconosciuti , 2016 (Perfect Strangers)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Πάολο Τζενοβέζε
Σενάριο
Φιλίπο Μπολόνια, Πάολο Κοστέλα, Πάολο Μαμίνι, Πάολο Τζενόβέζε, Ρολάντο Ραβέλο
Πρωταγωνιστούν
Τζουζέπε Μπατιστόν, Άνα Φολιέτα, Μάρκο Τζιαλίνι, Εντοάρντο Λέο, Βαλέριο Μαστραντρέα, Άλμπα Ρορβάκερ, Κάσια Σμούτνιακ
Διάρκεια
97
Χώρα
Ιταλία
Είδος
Δραμεντί
Πρεμιέρα
27 Ιουλίου 2017

Το δείπνο επτά φίλων εξελίσσεται σε θύελλα αποκαλύψεων και τσακωμών, όταν συναποφασίζεται, εν είδει παιχνιδιού, η κοινοποίηση στην ομήγυρη κάθε κλήσης και μηνύματος που λαμβάνεται στα κινητά τους…

Ιδού, λοιπόν, το πρωτότυπο ιταλικό σουξέ, που ο Θοδωρής Αθερίδης μετέφερε (αυτούσιο) στα καθ’ ημάς, γνωρίζοντας επίσης μεγάλη επιτυχία. Εξού, υποθέτω, και το αμήχανο αμετάφραστο του ιταλικού τίτλου, αφού ως «Τέλειοι ξένοι» είχε ήδη μεσουρανήσει στην εγχώρια αγορά. Αντισταθμίζοντας με γρήγορο μοντάζ και σπιντάτο σκηνοθετικό ρυθμό την εγγενή θεατρικότητα ενός φιλικού δείπνου, που εκτυλίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην μεγαλοαστική τραπεζαρία του Ρόκο (Τζιαλίνι) και της Εύα (Σμούτνιακ), ο Τζενοβέζε καταθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο για τα έξυπνα κινητά, τα οποία έχουν αναγορευτεί σε κάτι σαν τα μαύρα κουτιά της ύπαρξής μας, καθώς κουβαλούν ανομολόγητα μυστικά για τις πιο μύχιες πλευρές ενός εκάστου χρήστη. Με αφορμή μια ολική έκλειψη σελήνης, ο Ρόκο και η Εύα –παντρεμένοι με κόρη στην εφηβεία και μια κόσμια γκρίνια περί τον κοινό τους βίο– έχουν προσκαλέσει σε δείπνο τους νιόπαντρους και ανάλαφρους Μπιάνκα (Ρορβάκερ) και Κόζιμο (Λέο), τον Λέλε (Μαστραντρέα) και την Καρλότα (Φολιέτα), χρόνια παντρεμένους και με χρόνιες κόντρες, και τον φρεσκοαπολυμένο εργένη Πέπε (Μπατιστόν), που θα ερχόταν, λέει, με το νέο του αμόρε, αλλά εκείνη αρρώστησε οπότε δεν. Η μεταξύ σοβαρού και αστείου πρόταση της Εύα να μπουν όλα τα κινητά σε κοινή θέα πάνω στο τραπέζι και κάθε sms να διαβάζεται μεγαλοφώνως και κάθε κλήση να μπαίνει σε ανοικτή ακρόαση, γίνεται δεκτή από την ομήγυρη –όποιος θα είχε αντίρρηση θα ‘ταν δυνητικά ύποπτος, σωστά; Προοδευτικά, τέρατα βγαίνουν στη φόρα, από κερατώματα και αθώα φλερτ με ιντερνετικούς αγνώστους, μέχρι πεθερικά προβλήματα, ψέματα, και ανομολόγητοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί.

Όπως ήδη ξέρουμε από την ελληνική βερσιόν της ταινίας, οι φυσικότατοι διάλογοι και οι ερμηνείες του σφιχτοδεμένου καστ συνιστούν –μαζί με την πανέξυπνη σεναριακή ιδέα και το ανατρεπτικό φινάλε–, τη λυδία λίθο του φιλμ. Και παρά το ότι το σενάριο δεν εμβαθύνει τρελά, το τελικό προϊόν είναι φροντισμένο, διασκεδαστικό και αρκούντως «σκεπτόμενο» εγείροντας συζητήσεις τύπου «Εσύ, θα το άντεχες το παιχνίδι των smart-αποκαλύψεων;». 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες