Κινηματογράφος | Ταινίες

Ιρις , 2016 (Iris)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ζαλίλ Λεσπέρ
Σενάριο
Ζερεμί Γκουέζ, Ζαλίλ Λεσπέρ, Άντριου Μποβέλ
Πρωταγωνιστούν
Ρομέν Ντουρίς, Σαρλότ Λε Μπον, Ζαλίλ Λεσπέρ, Καμίγ Κοτάν, Αντέλ Μπενσερίφ, Ελέν Μπαρμπί
Διάρκεια
99
Χώρα
Γαλλία, Βέλγιο
Είδος
Ερωτικό θρίλερ
Πρεμιέρα
03 Αυγούστου 2017

Η γυναίκα ενός τραπεζίτη απάγεται, ένας κακομοίρης φορτώνεται με ένα γυναικείο πτώμα, η υπόθεση περιπλέκεται, αλλά η πολύ στιλάτη, ιντριγκαδόρικη αρχή της ταινίας οδηγεί σε ένα μαξιμαλιστικό, σχεδόν φαιδρό φινάλε.

 Κρίμα, πάντως. Η τέταρτη ταινία που σκηνοθετεί ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός (που υπέγραφε και το «Yves Saint Laurent») θα μπορούσε να είναι ένα σένιο, τυπικό ερωτικό θρίλερ. Και είναι –μέχρι το 60’ περίπου. Με άξονες τη στιβαρή σκηνοθεσία του Λεσπέρ, τις ωραίες ερμηνείες/ φιγούρες, και, κυρίως, την υπερκαλαίσθητη, ψυχρή φωτογραφία του Πιέρ-Ιβ Μπαστάρ με τα υποβλητικά ημίφωτα, παρακολουθούμε, ψιλοσυνεπαρμένοι, την εξής τριπλή ιστορία: η Ιρίς (Λε Μπον, οπτασία), η υπέρκομψα σέξι, ωραιότατη σύζυγος του μεγαλοτραπεζίτη, Αντουάν Ντοριό (Λεσπέρ), εξαφανίζεται στην έξοδο πολυτελούς εστιατορίου όπου συνέτρωγε ζουζουνιστά με τον σύζυγο. Έχει απαχθεί, ζητούνται λύτρα. Παράλληλα, γνωρίζουμε τον Μαξ (Ντουρίς), διαζευγμένο και καταχρεωμένο συνεργιατζή, με παιδί, διατροφή κι ένα σπίτι που οσονούπω θα του κατάσχει η τράπεζα του Ντοριό. Κι απ’ την τρίτη, μια αστυνομικός (Κοτάν) και ο συνάδελφός της (Μπενσερίφ), που εκτός του ότι ερευνούν την απαγωγή της «τραπεζικιάς» κυρίας, ρίχνουν και κάνα μεταξύ τους πήδημα, έτσι για γούστο τους. Κι ενώ η υπόθεση προχωράει, βλέπουμε σε φλασμπάκ ότι του Μαξ του ανέθεσε η ίδια η Ιρίς, αντί αδρής αμοιβής, την στημένη απαγωγή της, αλλά και ότι ο ανθρωπάκος θα βρεθεί πολύ σύντομα με ένα γυναικείο πτώμα, το οποίο κάπως πρέπει να ξεφορτωθεί (θα το θάψει υπό βροχήν, φυσικά…).

Ως εδώ, όλα ρέουν περίκαλα, σε αυτό το πολύ ελεύθερο ριμέικ της γιαπωνέζικης ταινίας «Χάος» του Χιντέο Νακάτα, που έχει μεταφυτευτεί όμορφα σε ένα υποβλητικά βροχεροσκοτεινό Παρίσι. Δυστυχώς μετά αρχίζει –υποτίθεται– η εξήγηση του τι πραγματικά συμβαίνει με την Ιρίς και τους πέριξ της. Κι ανοίγουν οι ντουλάπες του Μαρκήσιου ντε Σαντ, και να  ’σου κάτι σκηνές με σαδομαζό πόρνες πολυτελείας, και «ανδρικά» μυστικά του τραπεζίτη, συν κάτι άλλα σεναριακά τετακέ, που αν δεν ήταν οριακά αστεία, θα μπορούσαν να ήταν νοσηρά και συναρπαστικά… Χαζεύεται, πάντως, άκοπα (ειδικά η ωραία Λε Μπον).

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες