ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Και ο Θεός να βάλει το χέρι του! , 2013 (Sole a catinelle)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζενάρο Νιουντζιάντε
Σενάριο
Κέκο Τζαλόνε, Τζενάρο Νιουντζιάντε
Πρωταγωνιστούν
Κέκο Τζαλόνε, Ορόρ Εργκί, Μίριαμ Νταλμάτζιο, Ρόμπερτ Ντανκς, ΡΟύμπεν Απρέα, Βαλέρια Καβάλι, Ορσέτα Ντε Ρόσι, Στέφανο Σαμπέλι
Διάρκεια
87
Χώρα
Ιταλία
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
10 Αυγούστου 2017

Ο βασιλιάς της ανεπιτήδευτης καφρίλας τάζει αλησμόνητες διακοπές στον γιόκα του, και ο Τζαλόνε ανασκολοπίζει την οικονομική κρίση μα και τα χούγια της γείτονος με τον γνωστό του μαξιμαλιστικό τρόπο.

Είναι ιδιότυπη περίπτωση αυτός ο λαϊκότατος κωμικός από το Μπάρι. Βλέποντας την τρίτη ταινία του (που χρονολογικά βρίσκεται μεταξύ του περσινού «Πού πάω Θεέ μου;»  και του παλιότερου «Τι όμορφη μέρα Θεέ μου!», που προβλήθηκε εδώ πριν κάνα μήνα) καταλήγω πως η αχρεία, ρατσιστική, πονηρή, εκδικητική ανεδαφικά αισιόδοξη και παιδιάστικα εγωιστική περσόνα, με την οποία έχει γίνει λαοφίλητος στην Ιταλία, έχει ένα κάποιο χάζι. Ο Τζαλόνε  ε ί ν α ι  μια μετεξέλιξη των παραδοσιακών ιταλιάνων μπουφόνων, και διακωμωδεί καίρια ζητήματα της εποχής χωρίς καθόλου φόβο πλην με υπερβάλλον πάθος –ε, και με γενναίες δόσεις κάφρικου χιούμορ τύπου Σεφερλής (made in Italy). Πάντα με το δικό του ονοματεπώνυμο, και με εκείνο το ανέκφραστα γλοιώδες εξυπνοβλάκικο υφάκι του, ο Τζαλόνε υποδύεται εδώ έναν κακομοίρη –ο ίδιος, βέβαια, αισθάνεται γαμάω– που απολύεται από βενετσιάνικο ξενοδοχείο, μετά διαπρέπει ως «Πλασιέ της Χρονιάς» πουλώντας ηλεκτρικές σκούπες, πιάνει την καλή ξανοίγεται νεοπλουτίστικα και… δανειοληπτικά, και μετά έρχεται η κρίση, τα χρέη τρέχουν, ενώ έχουν τελειώσει και οι συγγενείς στους οποίους ο Κέκο έχει πουλήσει ηλεκτροσκούπα. Η μπουχτισμένη γυναίκα του (Νταλμάτζιο) τον παρατάει. Και σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον 10χρονο γιο του, Νικολό (Ντανκς, καλός) του τάζει ταρατατζούμ διακοπές, εφόσον φέρει όλο 10άρια στον έλεγχο.

Η αντίδραση του πατέρα με το που βλέπει τον άριστο έλεγχο του Νικολό (εμ, βασικά, προσπαθεί να πείσει την δασκάλα να του κατεβάσει κάνα βαθμό: στην γυμναστική, στη διαγωγή; Κάπου…) συμπυκνώνει χαρακτηριστικά το ασεβές, αυτοσαρκαστικό χιούμορ του Τζαλόνε. Που μόνο κατά στιγμές βγάζει γέλιο… Να, όπως εκεί όπου οι γέροι του πατρογονικού χωριού του στο νότο –όπου, βέβαια, ο Κέκο πάει διακοπές τον γιό του προσπαθώντας ταυτόχρονα να πουλήσει και καμιά σκούπα– δεν ξέρουν καν τι εστί «παιδί», ένεκα η εγκατάλειψη της υπαίθρου, capici? Πατέρας και γιος θα μπλέξουν με πλούσια γαλλοτραφή κληρονόμο (Εργκί) και τον 10χρονο γιο της, ο δε Κέκο θα διανύσει όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση –από πλούσιος χρηματοπιστωτικός σύμβουλος που χαζομιλάει με κοσμικούς για γκολφ και σαμπανιζέ οίνους, έως κομμουνιστοσυνδικαλιστής που βγάνει διαπρύσιους προλεταριακούς λόγους, αλλά βάνει την γυναίκα να δουλέψει… Ξερωγώ, μες στο ντάλα του Αυγούστου, άντε και Τζαλόνε.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες